Expositie stadsfotograaf

  Meipoortstraat 13, Doesburg
  7 januari 2024
  13:00 uur


  DOESBURG – Nog een paar weken en dan is voor Lindy Balduk de termijn van stadsfotografe voor Doesburg officieel ten einde. “Het was een chaotisch jaar, maar ontzettend leuk”, blikt ze terug. De komende weken exposeert ze vol trots de mooiste foto’s in galerie De Rode Lente aan Meipoortstraat.

  Lindy is, naast haar baan bij Het Arsenaal, actief als concertfotograaf. In coronatijd kwam dat werk stil te liggen. “Toen ben ik met mijn camera de straat opgegaan om de lege binnenstad vast te leggen. Dat waren mooie beelden, de lege straten met bijvoorbeeld één wandelaar. Het gaf een soort apocalyptisch gevoel.” Lindy ontdekte de straatfotografie en is zich hier ook na de coronatijd mee bezig blijven houden. Een rol als stadsfotograaf paste daar goed bij. “Ik wil gewone situaties vastleggen, het liefst met een kleine twist.” Ze noemt als voorbeeld op een deelnemer aan de Hanzedagen die, gestoken in Middeleeuws kostuum, éven de mobiele telefoon tevoorschijn haalt.

  Op de fiets

  Omdat Lindy de eerste officieel benoemde stadsfotograaf van Doesburg is, heeft zij haar functie zelf een beetje uit moeten vinden. “Ik had vooraf wel thema’s meegekregen van de jury, maar die heb ik eigenlijk al gauw losgelaten. Er gebeurt zoveel in Doesburg, ik heb gewoon ingespeeld op het moment.” En dat betekende dat Lindy op de meest gekke momenten de stad in ging. Hoog water? Gauw even op de fiets naar de kade. Opnames voor een videoclip? Lindy was er twee dagen lang bij. Natuurwerkzaamheden op De Linies? Ook Lindy stond in de modder. “Ik racete op mijn fiets door de stad en ging overal naartoe. Het werkte voor mij heel goed dat ik mijn eigen gang kon gaan. Ik wilde vooral laten zien wat mensen doen en dan vooral de minder bekende initiatieven in beeld brengen.”
  Hoe meer projecten en evenementen Lindy bezocht, hoe meer interesse zij ook kreeg in de verhalen áchter de foto. “De eerste foto’s die ik postte, kregen een kort bijschrift. Maar ik heb veel geluisterd naar de mensen die ik fotografeerde en de verhalen die ik schreef werden steeds uitgebreider. Ik wilde inwoners ook informeren over wat er allemaal in Doesburg gebeurt. Ik heb me echt verbaasd over hoeveel vrijwilligersorganisaties er zijn en hoeveel mensen zich belangeloos inzetten voor de stad. Het was leuk om mensen in beeld te brengen die normaal niet zoveel in de picture staan.”

  Wijkagent

  Lindy kijkt met heel veel plezier terug op haar werk als stadsfotograaf. Hoewel ze in de stad is opgegroeid en via haar werk in Het Arsenaal veel mensen kent, heeft ze haar horizon flink verbreed. “Ik heb mijn stad echt op een andere manier leren kennen en heel veel mensen ontmoet.” Op een gegeven moment wisten organisaties en verenigingen Lindy ook wel te vinden en werd ze regelmatig uitgenodigd om bij belangrijke gebeurtenissen aanwezig te zijn. “Ik heb de hele intocht van Sinterklaas meegemaakt, vanaf de voorbereidingen”, vertelt ze enthousiast. “Maar ik heb ook zelf de wijkagent benaderd of ik een keer met haar mee mocht om te kijken hoe zij de stad ervaart. Ik kwam erachter dat een agent meer doet dan arresteren en boetes uitdelen, maar ook druk is met bemiddelen en hulp bieden.” Ook stond ze bij stadsbeiaardier Frans Haagen bovenop de Martinitoren en was ze present bij evenementen als Verrassend Doesburg en de Hanzedagen.

  Opvolger

  Na ruim een jaar komt de termijn van Lindy ten einde en gaat de gemeente Doesburg op zoek naar een nieuwe stadsfotograaf. “Het was een complete chaos en het is wel lekker om nu weer eens een weekend vrij te zijn. Maar ik ga het zeker ook missen, want wat was het leuk. Ik kan fotografen dan ook echt aanraden zich aan te melden als mijn opvolger.” Lindy hoopt dat de volgende stadsfotograaf een heel andere visie heeft en zo weer een nieuwe kijk op de stad geeft. “Dat maakt het zo leuk om te gaan rouleren.” Ze geeft aan dat fotografen die vragen hebben over de functie, die altijd aan haar mogen stellen.
  De mooiste foto’s zijn te zien in een expositie in galerie De Rode Lente aan de Meipoortstraat 13 in Doesburg. Deze is geopend op elke zaterdagmiddag tot en met 13 januari en op zondagmiddag 7 januari, van 13.00 tot 16.00 uur. Lindy is dan zelf present om tekst en uitleg te geven. In de galerie, maar ook op het stadhuis, bij de Buurtacademie en bij de VVV, zijn bovendien gratis ansichtkaartjes met afbeeldingen door Lindy af te halen.