Filmhuis: Superposition

  De Bundel, Dieren
  19 december 2023
  20:00 uur


  DIEREN – Bij het Filmhuis in Dieren worden er de komende week twee films vertoond in De Bundel. Vrijdag 15 december om 20.00 uur is de documentaire ‘Little Richard i am everything’ te zien. Dinsdag 19 december om 20.00 uur is het Deense drama ‘Superposition’ te zien.

  ‘Little Richard i am everything’ exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard, bekend van de hits ‘Tutti Frutti’, ‘Long Tall Sally’, ‘Lucille’ en ‘Good Golley Miss Molly’. Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal, interviews en optredens, wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. De film brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.

  In ‘Superstition’ verruilt het koppel Stine en Teit samen met hun zoontje Nemo het stadsleven in Kopenhagen voor een rustiger bestaan in een afgelegen Zweeds bos. De verhuizing geeft ze de ruimte en rust om hun relatie nieuw leven in te blazen en zichzelf als individuen te herontdekken. Als Nemo op een dag in het bos verdwijnt, komt er na zijn terugkeer abrupt een einde aan het vredige bestaan. Oud zeer en verborgen verlangens sijpelen terug hun levens in, waardoor ze meer dan ooit met zichzelf worden geconfronteerd.