Kerstfeest(ival)

  Winkelcentrum, Dieren
  16 december 2023
  10:00 uur


  Op 16 december tussen 10.00 en 17.00 uur vindt het familie kerstfeest(ival) plaats op Winkelcentrum Dieren. Het wordt een kerstbeleving die geheel in het teken staat van Anton Pieck en het Holland van lang geleden.

  Er is een heleboel te doen. Op het plein staat een 6 meter hoge kerstboom, waar wenskaartjes in gehangen kunnen worden. In de vuurkorven brandt een lekker warm haardvuurtje en er zijn marshmallows om te roosteren. Er zijn heerlijke winterse lekkernijen verkrijgbaar, zoals braadworst, glühwein, warme chocolademelk, broodjes beenham, oud- Hollands snoep en poffertjes.
  De Kerstman is present met een elf en iedereen mag met ze op de foto. Ook lopen er personages rond uit de tijd van Anton Pieck. Toneelvereniging de Rhederijckers zorgt voor een levende kerststal, een wandelende kerstboom en ijskoningin.

  Heel Dieren Bakt

  Naast al het vertier zijn er ook diverse acties opgezet, zoals de wedstrijd Heel Dieren bakt voor Kika. De hele dag zijn er punten kersttaart en peperkoekhuisjes te koop voor het goede doel. Om 16.00 uur zal wethouder Gea Hofstede de winnaars bekend maken.
  Ook is er een speelgoedinzameling. Gebruikt, maar intact en schoon speelgoed kan worden ingeleverd bij de speelgoedkraam. Dit speelgoed wordt gedoneerd aan speelstoet Dieren en de speelotheek. Bij deze kraam kunnen ook nieuw gekochte kerstcadeautjes door studenten van Saxion Deventer prachtig worden ingepakt. Een persoonlijk gedicht moeilijk? Geen probleem, ook hiervoor kom je tijdens het festival een oplossing tegen.

  Bibliotheek

  Niet alleen buiten, maar ook in de bibliotheek staan er activiteiten op het programma. Hier is een doorlopende verkoop en demonstratie kerstbeestjes haken door Iris Vooys. Daarnaast wordt er voorgelezen door voorleesvrijwilligers om 12.30, 13.30, 14.30 uur. Meesterverteller Abe van der Veen vertelt spannende kerst- en winterverhalen om 11.30, 13.00, 14.00 en 15.30 uur. Elk verhaal duurt ongeveer een half uurtje.

  Activiteiten

  Er is een kleine, maar sfeervolle kerstfair met cadeaukramen. Er zijn mooie artikelen verkrijgbaar. Zweef op grote hoogten en maak een gratis ritje in de Groene Draack, een handdraaimolen die je niet vaak ziet. Daarnaast kun je verschillende oud-Hollandse spelletjes doen. Er is een demonstratie midwinterhoorn maken én blazen en je mag het zelf ook proberen. Verder zijn er oude ambachten te zien, zoals een taanderij en er worden kastanjes geroosterd. Ontdek het huis, de keuken en de tuin van de kerstman.

  Muziek

  Er is betoverende live muziek van verschillende muzikanten, koren en orkest op verschillende locaties. Rowan Schuddeboom neemt zijn magische viool mee. Het smartlappenkoor uit Doesburg zingt Christmas Carols en het Dierens Harmonie Orkest speelt kerstmuziek.