Informatieavond Tondense beek

  't Oorveld, Empe
  12 december 2023
  19:30 uur


  EMPE – De Dorpsraad Kleine Kernen Empe-Tonden houdt op dinsdag 12 december een openbare informatieavond over de Tondense beek. Alle bewoners van Tonden en Empe zijn welkom in ’t Oortveld in Empe. De inloop is vanaf 19.00 uur; er wordt gestart om 19.30 uur.

  De Tondense beek vormt de grens tussen Empe en Tonden. Door de snelle waterafvoer via de Tondense beek heeft het natuurgebied de Hiemberg last van verdroging. Mede daarom heeft het Waterschap Vallei en Veluwe uitgezocht hoe het water in de beek beter kan worden vastgehouden. Men wil dat water wordt geborgen in natte periodes voor gebruik tijdens droogte, om zo het herstel van natuurlijke systemen te bevorderen.
  De gemeente Brummen heeft de intentie uitgesproken dat de bewoners in Empe in de toekomst meer hemelwater gaan bewaren voor eigen gebruik. Ook is het zo dat sinds 1983 de Tondense beek via een nieuwe sloot bij het Sterrebos naar de Empese beek wordt geleid.

  Tijdens de informatieavond staan meerdere vragen centraal. Welke effecten worden voorzien van de waterstand op en bij de Hiemberg? Wat betekent het voor de omwonenden? Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer de Tondense beek benedenstrooms zijn oorspronkelijke loop weer kan krijgen, water dat nu via de Empese beek wordt afgevoerd? Welke mogelijke effecten zijn er voor bewoners langs de Tondense en Empese beek? Medewerkers vanuit de Gemeente Brummen en het Waterschap Vallei en Veluwe zullen daarnaast vragen van bewoners beantwoorden.