Filmhuis: Anselm Kiefer

  Het Arsenaal, Doesburg
  29 november 2023
  20:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg heeft komende week twee bijzondere films op het programma staan. Donderdag 23 november om 14.30 uur en zondag 26 november om 20.00 uur wordt het kostuumdrama ‘Jeanne du Barry’ vertoond. Kunstenaar Anselm Kiefer staat centraal in het gelijknamige portret dat op vrijdag 24 en woensdag 29 november te zien is om 20.00 uur. De voorstellingen zijn in Het Arsenaal in Doesburg.

  Jeanne du Barry werd in de 18e eeuw geboren als Marie-Jeanne Bécu. Als buitenechtelijk kind groeit ze op in armoede. Als escort van de rijken vindt ze haar weg in de wereld en uiteindelijk wordt ze voorgesteld aan niemand minder dan koning Lodewijk XV. Ze wordt zijn favoriete courtisane en trekt bij hem in. Haar aanwezigheid in Versailles veroorzaakt grote ophef, ze choqueert iedereen met haar grenzeloze sensualiteit en moet als ‘meisje van het volk’ dan ook veel obstakels overwinnen om haar plekje aan het hof te behouden.
  Van de naoorlogse Duitse kunstenaars behoort Anselm Kiefer (1945) tot de top. Wim Wenders maakte een portret van deze vernieuwende kunstenaar. De film verkent het werk van Kiefer, waarin de kunstenaar de zin van het leven en de cyclische aard van geschiedenis onderzoekt en zich daarbij laat inspireren door literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. De documentaire volgt Kiefer gedurende meer dan twee jaar en belicht belangrijke fases van zijn carrière. Wenders’ jonge neef Anton en Kiefers zoon van middelbare leeftijd Danie spelen Anselm op verschillende leeftijden, terwijl de oudere Anselm Kiefer zichzelf speelt. Het zijn subtiele ensceneringen waarin de acteurs figuratieve poses uit Kiefers werk aannemen. Maar de kunst zelf is de ware ster van de film.

  Reserveren: filmhuis-doesburg.nl