Intocht Sinterklaas

  Emmastraat, Velp
  25 november 2023
  15:30 uur


  VELP – Op zaterdag 25 november komt Sinterklaas aan in het centrum van Velp. De intocht ziet er dit jaar iets anders uit dan voorgaande jaren.

  De laatste jaren nam de belangstelling voor de Velpse intocht steeds meer toe en vooral op de Overtuin was het dringen geblazen. Er ontstonden zelfs verkeersgevaarlijke situaties op de Hoofdstraat nabij het plein. Het bestuur van de stichting Sinterklaas in Velp, die de intocht in Velp organiseert, kiest daarom dit jaar voor een andere opzet, waarin een aankomst op de Overtuin niet meer past. Er is besloten om de nadruk van de intocht op het Oranjeplein in de Oranjestraat te leggen. Overigens blijft de spellenmiddag voorafgaand aan de intocht wel op het programma staan.

  Velp kent geen echte goede plek om Sint aan te laten komen. Geen haven of iets dergelijks. De Overtuin in het centrum was de enige plek, maar door de vele obstakels op het plein, zoals banken, paaltjes, bouwwerken en plantenbakken is er steeds minder plaats voor kinderen en ouders om een glimp van de Sint op te vangen. Laat staan om hem een handje te geven of strooigoed te krijgen. Op het Oranjeplein, dat als evenemententerrein is aangewezen, is meer ruimte en dat is ook qua verkeersveiligheid een veel betere plek.

  Optocht

  De intocht van St. Nicolaas begint dit jaar dan ook meteen met de optocht. Zo rond de klok van 16.30 uur rijdt de stoet de Emmastraat in bij de kruising met de Pastoor Koenestraat. Een pietendweilorkest opent de optocht. Onderweg delen de pieten rijkelijk strooigoed uit aan de wachtende kinderen. Er is dit jaar ook weer een speciale glutenvrije piet, herkenbaar aan zijn groene outfit. Kinderen die alleen glutenvrije pepernoten willen, kunnen vooraf bij Jansen & De Feijter een speciaal groen vlaggetje halen waarmee gezwaaid kan worden om aandacht te krijgen van de glutenvrije piet.
  De Goedheiligman, natuurlijk op zijn paard Ozosnel en begeleid door twee herauten te paard, rijdt bijna aan het eind van de stoet van de Emmastraat naar de Hoofdstraat in de richting van de Oranjestraat. Het aankomstmoment is dit jaar dus op het Oranjeplein. Vooraf is er allerlei gezelligheid voor en op het podium. Er is ruimte voor enkel en alleen kinderen voor het podium. Ouders, vrienden, bekenden en de kleintjes moeten een plekje zoeken achter de dranghekken. Uiteraard maakt de Sint langs die wachtenden zijn rondgang en is er ook voor hen een momentje met hem mogelijk.
  Na de rondgang is het tijd voor de officiële begroeting. Het bestuur van de ondernemersvereniging Veelzijdig Velp, de wethouder van de gemeente Rheden en de voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Velp nemen dat voor hun rekening. Als er genoeg gezongen en gedanst is, volgt de prijsuitreiking van de spellenmiddag.

  Spellenmiddag

  Zoals ieder jaar kunnen kinderen uit Velp en omgeving op zaterdagmiddag aan een flink aantal activiteiten en spelletjes meedoen. Er zijn zelfs mooie prijzen te winnen. Op vijftien plekken in het centrum is er wat te doen. Zo kunnen kinderen stafvangen, puzzels leggen en oplossen, boter-kaas-eieren met sintjes en pietjes spelen, pepernoten sjoelen en nog veel meer. Banketbakker Teunissen geeft zijn bakkerij weer vrij voor kinderen die zelf hun eigen pepernoten willen bakken. Het verleden heeft geleerd dat er meer vraag dan aanbod is. Vanaf 12.00 uur zijn er buiten de zaak aan de Hoofdstraat kaartjes af te halen om op een bepaald tijdstip pepernoten te mogen komen maken. Op is op. Vanwege de beperkte ruimte in de bakkerij mag er maximaal één ouder mee naar binnen, maar liever geen. De spellenmiddag begint om 13.30 uur en eindigt om 15.30 uur. Het bakken van de pepernoten begint al om 13.00 uur.