Lezing over peilstellingen

  Oude Jan, Velp
  13 oktober 2023
  20:00 uur


  VELP – In het kader van de activiteiten rond het jubileum van ‘Rheden 450 jaar’ verzorgt DRG Battlefieldtours & Books in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal op vrijdag 13 oktober een lezing over de peilstellingen van de Luftwaffe op de Veluwe met de codenaam ‘Teerosen’. De lezing wordt om 20.00 uur gehouden in de Oude Jan in Velp.

  Battlefield gids Willem Kleijn van de Int. Guild of Battlefield Guides zal tijdens deze lezing ingaan op het hoe en waarom van het toen nieuwe Y-systeem en de geschiedenis van de beide Teerosen stellingen. Daarbij zullen vele foto’s worden vertoond ter illustratie.
  Tijdens lezing staan de voormalige Luftwaffe peilstations Teerose I bij Terlet en Teerose II op de Posbank centraal. De deelnemers komen alles te weten over het hoe en waarom van deze peilstations en de rol die het Y-systeem speelde bij de Duitse luchtverdediging. Teerose 1 op de Galgenberg bij Terlet was de allereerste Y-peilstelling van de Luftwaffe, reden waarom er ook opleidingen werden verzorgd en vele hooggeplaatste officieren deze lokatie destijds hebben bezocht. Was het Y-peil systeem aanvankelijk alleen bedoeld voor toepassing overdag, na 1943 vond ook toepassing plaats bij de zogenoemde Nachtjacht. In 1943 kwam om die reden de vrijwel identieke stelling Teerosen II nabij de Zijpenberg erbij, waardoor de capaciteit werd verdubbeld. Dit complex bleef tot het eind van de oorlog operationeel en speelde ook nog een rol tijdens de Operatie Market Garden.
  Tijdig reserveren voor de lezing is noodzakelijk. Dit dient bij voorkeur te gebeuren via de website van DRG: fliegerhorstdeelen.nl of via excursies@fliegerhorstdeelen.nl. Entree is 5 euro. Leden Historische Kring Rheden-Rozendaal hebben gratis toegang.