Filmhuis: Cairo conspiracy

  Het Arsenaal, Doesburg
  15 september 2023
  20:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont woensdag 13 september nog een keer de film ‘Dalva’. Donderdag 14 september om 14.30 en zondag 17 september om 20.00 uur is ‘Une belle course’ te zien. Op vrijdag 15 en woensdag 20 september draait om 20.00 uur de spannende film ‘Cairo Conspiracy’. De films zijn te zien in Het Arsenaal in Doesburg.

  ‘Une belle course’ is de weergave van een ontroerende tocht door het oogstrelend mooie Parijs. De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het bejaardenhuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze vraagt Charles, de enigszins gedesillusioneerde taxichauffeur, om de plaatsen die belangrijk waren in haar leven, nog een laatste keer te bezoeken. Beetje bij beetje, terwijl ze zich een weg banen door de straten van Parijs, duikt er een buitengewoon verleden op dat Charles van streek maakt. Madeleine zorgt ervoor dat Charles de stad waarin hij al zijn hele leven rondrijdt met andere ogen begint te bekijken.

  ‘Cairo Conspiracy’ wordt ook wel ‘Boy from Heaven’ genoemd, een vrij letterlijke vertaling van de originele Arabische titel. Adam, een telg uit een arm vissersnest, krijgt de kans om aan de Al-Azhar universiteit in Caïro theologie te studeren. Het is een van de oudste universiteiten ter wereld en de theologische faculteit is een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam, onder meer voor kennis en interpretatie van de sharia. Kort nadat Adam daar is aangekomen, komt de grootmoefti te overlijden. De visserszoon komt in een brute machtsstrijd terecht om de functie van de imam met de religieuze en politieke elite in de hoofdrol.

  filmhuis-doesburg.nl