Expositie

  Dorpskerk, Hoog-Keppel
  9 juli 2023
  11:00 uur


  HOOG-KEPPEL – In de Dorpskerk in Hoog-Keppel is de komende twee weekenden een tentoonstelling te zien onder de titel ‘Grafiek in linnen en ritme in verf’. Els Lemkes toont textiele kunstvormen en Bas de Jong schilderijen met ritmische taferelen.

  Els Lemkes was al op jonge leeftijd gefascineerd door de mogelijkheden van het handwerken met textiel. Met deze passie heeft ze vele opleidingen gevolgd en handwerktechnieken uit de gehele wereld geleerd, zoals vlechten, borduren, macramé, smockwerk, weven en kantklossen. Deze kennis heeft ze als handwerkjuf overgebracht op anderen. Sinds haar pensionering geeft ze deze technieken een nieuw leven en ontstaat er een nieuwe textiel kunstvorm. Ze heeft het handgeweven boeren linnengoed, dat ze in de zeventiger jaren van haar moeder kreeg, bewerkt door het te plooien, te stikken en zo nodig te rafelen om het daarna op te spannen. Zo zijn er unieke kunstwerken ontstaan.

  Bas de Jong is na de kunstacademie werkzaam geweest als interieurarchitect en richt zich nu voornamelijk op ritmische taferelen in verf of geverfde materialen. “De clou is het zo te doen dat er verborgen veranderingen zijn, zodat het oog blijft haken en het de geest bevraagt”, zegt de kunstenaar. “In bouwwerken uit de renaissance werden soms bewust verborgen afwijkingen verwerkt. Door de schijnbare symmetrie wordt de aandacht vastgehouden. Het leven wordt interessanter als je bereid bent te balanceren op de evenwichtsbalk.”

  De expositie is te zien op zaterdag 1, zondag 2, zaterdag 8 en zondag 9 juli, van 11.00 tot 17.00 uur in de Keppelse Dorpskerk. De entree is gratis, maar een gift wordt op prijs gesteld.

  Foto: Els Lemkes

  dorpskerkhoogkeppel.nl