Open dag zandwinning Havikerwaard

  Havikerwaard 8A, De Steeg
  17 juni 2023
  10:00 uur


  DESTEEG – Op zaterdag 17 juni opent K3Delta de deuren van haar zandwinning in de Havikerwaard. Dat doet het bedrijf ter ere van de start van de IJsselbiënnale. Van 10.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom bij de zandwinning aan de Havikerwaard 8A in de Steeg.

  De IJsselbiënnale is een kunstmanifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Van 17 juni t/m 17 september wordt er stilgestaan bij hoe de IJssel verbindt. De gezamenlijke trots op en zorg voor de IJsselvallei wordt zichtbaar gemaakt. Verschillende kunstenaars tonen langs het stroomgebied van de IJssel hun kunstwerk dat zij speciaal voor deze IJsselbiënnale hebben gemaakt. Een fietsroute van 120 kilometer leidt langs al deze kunstwerken en vele extra activiteiten. Ook in de Havikerwaard is in samenwerking met K3Delta en Landgoed Middachten een kunstwerk geplaatst. En op zaterdag 17 juni is het dus ook mogelijk om de zandwinning in het gebied te bezoeken.

  Bijna zes jaar geleden begon de herinrichting van het zuidelijke deel van de Havikerwaard. K3Delta realiseert hier door middel van zandwinning een nevengeul langs de IJssel. Zo komt er meer ruimte voor het water en de natuur. Door het gebied komen fiets- en wandelroutes. Allemaal aspecten die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de omgeving, het leven langs de rivier én van Landgoed Middachten.

  Op 17 juni leren bezoekers hoe de zandwinning (op zonne-energie) in zijn werk gaat. Waar het zand voor wordt gebruikt, hoe de winning van zand het risico van hoogwater helpt verminderen en hoe hiermee de basis wordt gelegd voor natuurontwikkeling. Wie wil, loopt mee over de zandklasseerinstallatie. Of ga mee het water op om het drijvende zonnepark van dichtbij te bekijken.
  Ook is Leonard van Munster, de maker van het kunstwerk dat ter ere van de IJsselbiënnale in de Havikerwaard is geplaatst, aanwezig. Er staan fietsen klaar waarmee bezoekers samen met hem naar het kunstwerk kunt fietsen.

  k3delta.nl/opendaghavikerwaard

  www.ijsselbiennale.nl