Bonte Schaap Festival

  Centrum, Rheden
  11 juni 2023
  08:45 uur


  RHEDEN – Zondag 11 juni wordt in Rheden de tweede editie van het Bonte Schaap Festival gehouden. Op dit evenement worden de schapen van de Rhedense Schaapskudde volgens de aloude traditie geschoren, is er een ouderwetse braderie, kleedjesmarkt en zijn er verder veel culturele activiteiten. Op zaterdagavond 10 juni is er een pre-party, oftewel de Avond van het Blije Schaap.

  Het festival start om 8.45 uur met de binnenkomst van de schaapskudde in het dorp. De March and Showband begeleidt de kudde richting het centrum, met een tussenstop bij verzorgingshuis Rhederhof. Rond 10.00 uur wordt de schaapskudde verwacht op het Mr. B. van Leeuwenplein, waar het Rhedens Fanfare Corps voor de muzikale noot zorgt. Daarna wordt het festival officieel geopend.

  Naast het scheren van de schapen is er nog veel meer te beleven. Van 10.00 tot 17.00 uur is er een braderie. Kinderen kunnen van 10.00 tot 13.00 uur hun spulletjes verkopen op de kleedjesmarkt. Om 11.00 uur is er een open podium voor het Wapen van Rheden. Ook zijn het kindercircus Lorelly en divers straattheater van de partij. Op het grasveld bij de Dorpskerk is een verenigingsplein ingericht. Ook is er een tent met het 450-jaar Rheden Spel.
  De Dorpskerk is deze dag ook geopend. De kerkdienst begint deze dag vroeger, namelijk om 8.30 uur. Door dit gewijzigde tijdstip hoeft niemand de intocht van de schapen te missen. Om 9.15 uur is er een openluchtontbijt voor iedereen. Van 13.00 uur tot 14.00 uur is er een ruilbeurs voor de albumplaatjes ‘450 jaar Gemeente Rheden’.
  De hele dag is er in de kerk een boekenmarkt met duizenden boeken en worden rondleidingen gegeven in de toren en boven het schip van de kerk. Er is een terras waar taart, koek, koffie, thee en andere dranken verkrijgbaar zijn. De opbrengst van de boekenmarkt en van het terras is bestemd voor de activiteiten van World Servants: de bouw van een kleuterschool in Rwanda.

  Zaterdagavond 10 juni is voorafgaand aan het Bonte Schaap Festival een pre-party, georganiseerd door de lokale horeca. Het Wapen van Rheden en Rhee-je bi-j Hansi’s hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Live op het podium staat de allround coverband New Sensation, die met een zeer divers repertoire aan fantastisch feest gaat neerzetten. De Avond van het Blije Schaap start rond 19.30 uur en is uiteraard ook gratis toegankelijk.