Open dag brandweer

  Kazerne Klarenbeekseweg, Klarenbeek
  3 juni 2023
  09:30 uur


  KLARENBEEK – Het Vrijwillig Brandweerkorps Klarenbeek bestaat 75 jaar. Op 17 maart 2023 was het precies driekwart eeuw geleden dat in dit dorp gestart werd met de brandbestrijding. Dit wordt gevierd met een open dag op zaterdag 3 juni. Tijdens deze dag zijn er diverse demonstraties en is een aantal brandweerwagens van dichtbij te bekijken. Voor de jeugd zijn er leuke wateractiviteiten. De open dag is van 9.30 tot 16.00 uur bij de brandweerkazerne aan de Klarenbeekseweg 127.

  Het korps Klarenbeek werd op 17 Maart 1948 opgericht in Café Pijnappel. Voordien was er al een aantal Klarenbekers die fungeerden als brandweerman, maar in 1948 werd het allemaal officieel. De plaatselijke kolenboer was voor het bezorgen van de kolen en turf in het bezit van een vrachtwagen. Hieraan kon de motorspuit gekoppeld worden om naar de brand te rijden.
  In 1954 kreeg het brandweerkorps het voor elkaar om bij de lagere school een schuurtje te bouwen waar de motorspuit wat meer centraal in het dorp kon staan. Enkele jaren later werd de eerste tankautospuit in gebruik genomen en deze auto paste precies in de garage. Voor de spuitgasten was er geen plaats meer om wat ‘na te blussen’ en te vergaderen, hiervoor moest uitgeweken worden naar de plaatselijke cafés.
  Na veel aandringen bij beide gemeentes, Apeldoorn en Voorst, kreeg de brandweer in 1989 goedkeuring voor een nieuwe garage, op de oude plek bij de school, waar beide gemeentes aan elkaar grenzen. Deze garage kreeg de toepasselijke naam: Grenspost en hier is sindsdien voldoende ruimte om na de oefeningen en uitrukken wat na te praten.

  Rond 1975 gingen de Klarenbeekse brandweerlieden op de foto. Van links naar rechts staand: Hennie Kommerkamp, Geert Hulleman, Martin Buitenhuis, Bertus Brugman, Henk Smeltink, Bertus Draijer, Chris Nieuwenhuis en Arie Verbeek. Gehurkt: Flip Huisman, Ap Albers, Frans Rutenfrans sr, Geert Rutenfrans, Evert-Jan Wolters, Jan Elijzen en Harm Buitink