Schaapscheerdersfeest

  Groenendaalseweg , Loenen
  3 juni 2023
  08:30 uur


  LOENEN – Op zaterdag 3 juni wordt weer het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest gehouden op het terrein aan de Groenendaalseweg in Loenen. De Veluwse heideschapen uit de Loenermark worden die dag door een team scheerders op traditionele wijze geschoren met de schaar.

  De schapen met herder Arjan Daalhuisen en zijn honden worden ‘s morgens om 8.30 uur opgewacht bij het wildrooster aan de Droefakkers door de muzikanten van de boerenkapel De Plaggenstèkers. Na een kleine rondgang door het dorp worden de schapen onder begeleiding van de herder door de honden in de kraal gedreven, waarna om 9.00 uur het feest gaat beginnen.
  Op het terrein zullen de volgende oude ambachten worden gedemonstreerd: bezembinden, kantklossen, stoelenmatten, spinnen, mandenvlechten, klompen maken en het scherpen(haren) van een zeis. Vele hobbyisten bieden hun waren te koop aan. Voor de inwendige mens wordt gezorgd met pannenkoeken, hamburgers, ijs, koffie, thee, frisdrank en limonade. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de boerenkapel De Plaggenstèkers uit Loenen.
  Om 15.45 uur uur is de trekking van de verloting. Hierbij zijn diverse prijzen te winnen, met als hoofdprijs een ballonvaart. De loten worden in Loenen deur aan deur verkocht. Op het feest zelf, bij de stand van de schaapscheerderscommissie, zijn ze ook nog te koop. De toegang tot het gezellige feest is vrij.