Opening expositie

  De Raadskelder, Doesburg
  3 juni 2023
  15:00 uur


  DOESBURG – Stichting De Raadskelder presenteert de tweede expositie van dit seizoen. Onder de titel ‘Magisch Realisme & Keramiek’ zijn schilderijen te zien van Alwin Kok, in combinatie met keramiek van Els Bottema.

  Een schilderij van Alwin Kok kenmerkt zich door twee richtingen: een realistische voorstelling en een vreemde onwerkelijke omgeving. Zijn stadsgezichten tonen vaak dreigende luchten en uitbundige wolkenpartijen, met op de voorgrond sterke schaduwen van gebouwen en obstakels. Kok schildert bekende gebouwen en plekjes, als achtergrond zeer herkenbaar en op realistische precieze wijze geschilderd. De menselijke vormen zijn vaak aanwezig in een bijna tijdloze vreemde of onwerkelijke omgeving met op de achtergrond een silhouet van stad of een rivierenlandschap. Zijn schilderijen zijn als het ware een confrontatie tussen het concrete en de illusie.
  Tijdens zijn expositie in De Raadskelder verzorgt Alwin Kok demonstraties fijnschilderen. Dit doet hij op zondagen 4, 11 en 25 juni en 2 en 9 juli tussen 14.00 en 16.00 uur.

  Keramiste Els Bottema specialiseerde zich in keramiek, met name in de primitieve stooktechnieken als kuilvuur, kapselbrand en Raku stoken. Bij de techniek Naked Raku worden de gladgepolijste objecten op een zodanige wijze geglazuurd en gestookt dat uiteindelijk alleen de tekening van de rook op de klei achterblijft. Dit boeiende en vaak onvoorspelbare proces levert objecten met een zacht glanzend oppervlak, waarop lijn en stippen van de rook te zien zijn. Els werkt graag samen met andere kunstenaars. De Londense kunstenaar Paul Kindersley beschildert en bewerkt haar werk op een geheel andere wijze. De komvorm, de oervorm van de keramiek, keert steeds vaker terug in haar werk. Speciaal voor deze expositie maakte zij een aantal gestapelde monumentjes, die verwijzen naar het thema.

  De expositie in De Raadskelder wordt geopend op zaterdag 3 juni tussen 15.00 en 17.00 uur en is daarna tot en met 16 juli te zien. De tentoonstellingsruimte is geopend op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. De ingang is te vinden aan de Philippus Gastelaarsstraat 2 in Doesburg.

  Werk van Alwin Kok