Koningsdag

  Centrum, Velp
  27 april 2023
  09:00 uur


  VELP – Ook dit jaar wordt in Velp op Koningsdag de bekende koningsmarkt gehouden. Particulieren uit heel Velp en uit omliggende dorpen en stad verkopen hun spullen van zolders en kelders. De Velpse Koningsmarkt is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in Oost-Nederland met meer dan tweehonderd kramen en grondplaatsen en meer dan 30.000 bezoekers. En toch is de sfeer gemoedelijk en gezellig en dus ‘dorps’ gebleven.

  Koningsdag wordt om 9.30 uur geopend met een aubade met koffie en oranje slagroomsoesjes. Om 10.00 uur spreekt burgemeester Carol van Eert. Na het Wilhelmus worden tientallen postduiven losgelaten en duizenden bellenblaasbellen de lucht in geblazen. Aansluitend kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar meedoen met het straattekenen. Een ballonnenclown maakt ondertussen de leukste dierfiguren.

  In de Hoofdstraat, Emmastraat en Oranjestraat houdt BIZ Centrum Velp een oranjebraderie, waar de plaatselijke winkeliers en handelaren uit het hele land hun koopjes aanbieden. Voor kinderen zijn er leuke attracties opgesteld. De meeste Velpse winkels in het centrum zijn open van 10.00 tot 17.00 uur.
  Aan de Rozendaalselaan, op het plein voor het Gezondheidscentrum, is voor het eerst een boekenmarkt ingericht. De populaire boekenkramen van dorpsgenoot Van der Burg werden zo druk bezocht dat is besloten hem hier meer ruimte te geven.

  Traditie op de Koningsmarkt is het draaiorgel van Piet van der Erf uit Duiven. Piet zorgt voor een opgewekte sfeer met oud-Hollandse muziek. Er zijn nostalgische ijscokarren en tussen 11.00 en 13.00 uur verzorgt Harmonie Unisono Velp enkele optredens ter hoogte van Maassen van den Brink.
  Even voor 12.00 uur wordt de Schutterskoning van vorig jaar in een koets met paarden vanuit de Jan Luijkenlaan naar het Gezondheidsplein gereden om zijn titel te verdedigen. Iedereen (18+) kan zich vanaf 11.00 uur ter plaatse inschrijven en een poging doen om de volgende Schutterskoning te worden.

  Op het Burgemeester Brandtplein serveren studenten van Hogeschool Larenstein al vanaf 9 uur verse koffie en frisdranken (geen alcohol) op een groot terras en wordt een barbecue aangestoken. Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein houdt op het plein de populaire kinderkleedjesmarkt. Deze begint om 10.00 uur, aanmelden kan ter plaatse en meedoen kost 3 euro. Van 12.00 tot 16.00 uur (dus niet van 14.00 tot 16.00 uur zoals op de affiches staat) zijn daar ook de kinderspelen, begeleid door leden van Scouting De Markesteen. Een spelkaart van 1 euro geeft toegang tot alle spelletjes.

  velpvoororanje.nl