Start bevrijdingsrit

  Rosendaalselaan, Rozendaal
  15 april 2023
  10:00 uur


  GEM. RHEDEN – Op 16 april 1945 werden vanuit de richting Arnhem en Brummen de zeven dorpen van de gemeente Rheden bevrijd van de Duitse bezetters. Zaterdag 15 april wordt die bevrijding gevierd met een rit van authentieke voertuigen uit de oorlog, die alle dorpen aandoet.

  Die bevrijding van de zeven dorpen van Rheden wordt doorgaans iedere vijf jaar herdacht met een zogenaamde bevrijdingsrit. Een stoet originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijdt bij die gelegenheid door de dorpen, waar rond die herdenking van de bevrijding in 1945, allerhande festiviteiten zijn georganiseerd. Het evenement dat was bedacht voor de herdenking van 75 jaar bevrijding, in 2020, ging door corona niet door en sindsdien is het er nog niet van gekomen.

  Oorlogsvoertuigen

  In het kader van 450 jaar Gemeente Rheden wordt de bevrijdingsrit daarom dit jaar gehouden, zoals gezegd op zaterdag 15 april. Die dag zullen ruim zestig originele oorlogsvoertuigen van Keep Them Rolling een route rijden van Velp/Rozendaal naar eindpunt Spankeren. Met de karavaan mee rijden de Seaforth Highlanders Pipes & Drums, de Starlight Sisters en de Band of 4 Brothers, die in de dorpen tijdens tussenstops optredens verzorgen. De plaatselijke Oranjeverenigingen zorgen in elk dorp voor de ontvangst van de stoet. Burgemeester en wethouders geven in de dorpen acte de présence.

  In uniform

  De route volgt in grote lijnen het traject van de bevrijders uit 1945. De chauffeurs en bijrijders van de voertuigen van rijdend museum Keep Them Rolling zijn – om het plaatje compleet te maken – gekleed in uniformen van de Geallieerde legers uit die tijd. Ook zullen leden van toneelverenigingen, gestoken in kledij als gedragen tijdens de oorlogsjaren, plaatsnemen op de voertuigen tijdens de defilés in de verschillende dorpen. Dat alles om een authentiek plaatje neer te zetten.
  “Veteranen, de bevrijders en verzetsmensen van toen, zijn er helaas niet meer of niet meer in staat mee te rijden”, aldus de organisatie. “Daarom wordt veel aandacht gestoken in de voertuigen en de aankleding van stoet. We denken dat het op die wijze mogelijk is toch een goed beeld te schetsen van die bevrijdingstijd in april ‘45. Ook voor mensen die dat niet of in vroege jeugd hebben meegemaakt.”

  Route

  Het vertrek van de Bevrijdingsrit 450 jaar Gemeente Rheden is om 10.00 uur op de Rosendaalselaan in Rozendaal. Daar formeert de colonne zich en treden ook de Starlight Sisters op. Om 10.30 uur rijdt de stoet over de Hoofdstraat in Velp en langs Nieuw Schoonoord, waar een herdenking wordt gehouden bij het Monument voor moedige mensen in WO2. Om 11.30 uur arriveren de voertuigen bij het Meester van Leeuwenplein in Rheden, om 12.00 uur bij de Van Aldenburglaan in De Steeg, om 12.30 uur bij de muziektent aan de Binnenweg in Ellecom, om 14.00 uur op het plein bij de Jan Ligthartlaan in Laag-Soeren en om 15.00 uur op het Ericaplein in Dieren. Het eindpunt bij de muziektent in Spankeren wordt rond 16.00 uur bereikt. Hier wordt de stoet ontvangen met passende klanken van muziekvereniging Wilhelmina.
  Op alle stopplaatsen zijn optredens en is er de kans de voertuigen van nabij te bewonderen. Dit is overal gratis toegankelijk.

  De complete routes door de dorpen zijn te vinden op bevrijdingsrit.nl. De organisatie vraagt aanwonenden aan de route de vlag uit te steken. De bevrijdingsrit wordt mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Rheden.

  Bij een eerdere bevrijdingsrit door de gemeente Rheden reed toenmalig burgemeester Petra van Wingerden mee