Protestlied voor pont

  Veer, Brummen
  2 april 2023
  13:00 uur


  BRUMMEN – Het voortbestaan van de pontveren in Gelderland staat onder druk. De exploitatiekosten stijgen en het Gelders Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult, raakt leeg. De provincie Gelderland wil geen financiële bijdrage meer leveren aan het fonds. Om hier tegen te protesteren, wordt zondag 2 april een protestlied ten gehore gebracht door shantykoor De IJsselboei uit Brummen, zangkoor Steenrewalt en harmonieorkest Nieuw Leven uit Steenderen.

  Samen zingen en spelen zij ‘Het lied van de IJssel’. Jan Bijvank maakte een nieuwe tekst, speciaal voor deze gelegenheid. Hij legt de nadruk op het enorme belang van de pontveren voor de leefomgeving, maar ook voor het toerisme, de forens en het ‘onmeunig’ missen van de verbinding als de plannen van de provincie niet worden teruggedraaid.
  Iedereen die mee wil zingen met het orkest en de beide koren, is uitgenodigd om op zondag 2 april om 13.00 uur op één van beide veerstoepen aanwezig te zien. Aan de Brummense kant zingt De IJsselboei, aan de overkant Steenrewalt. Zij worden steeds bijgestaan door het harmonieorkest, dat heen en weer vaart. De tekst van het lied is te vinden op deijsselboei.nl.

  Foto: Menno Leistra

  Van links naar rechts: veerbaas Derk Weijers in de stuurhut, Jan Bijvank van Nieuw leven, Arie Kruiswijk van De IJsselboei en Lucian Venderink van Steenrewalt, vergezeld van een opa en zijn twee kleinkinderen die in de nieuwe liedtekst voorkomen