Filmhuis: Close

  Het Arsenaal, Doesburg
  18 januari 2023
  20:00 uur


  DOESBURG – Filmhuis Doesburg vertoont deze week drie films. Woensdag 18 januari is nogmaals de film ‘Close’ te zien. Daarnaast wordt donderdag 19 en zondag 22 januari het Spaanse drama ‘Alacarràs’ vertoond, op donderdag om 14.30 uur. Vrijdag 20 en woensdag 25 januari draait ‘Mes frères et moi’. Met uitzondering van de matinee van ‘Alacarràs, zijn de films zijn steeds om 20.00 uur te zien in Het Arsenaal.

  ‘Alacarràs’ gaat over de Catalaanse boerenfamilie Solé, die elk jaar de hele zomer besteedt aan het oogsten van perziken op hun boomgaard in Alcarràs. Dit jaar kan echter de laatste keer zijn, als blijkt dat de eigenaar overweegt het land te verkopen. Er liggen plannen op tafel om de perzikbomen te kappen en zonnepanelen te plaatsen. Een breuk binnen de hechte familie zou het gevolg kunnen zijn, waardoor ze het risico lopen om meer dan alleen hun huis te verliezen. Te zien is onder andere hoe de oudste zoon stiekem wiet verbouwt tussen de mais, hoe de jongste dochter kattenkwaad uithaalt en hoe opa de geschiedenis van de oude vijgenboom doorgeeft. Deze film is een levendige, liefdevolle familietragedie over hoe marktwerking en landpolitiek de banden tussen families en grond onverbiddelijk doorsnijden.

  ‘Mes frères et moi’ draait om de 14-jarige Nour. Hij woont in een volksbuurt in het zuiden van Frankrijk en staat op het punt een zomer door te brengen vol plagerijen van zijn oudere broers, de zorg voor zijn zieke moeder en een taakstraf schilderwerk. Vader is al langer overleden en hun geliefde moeder ligt thuis in coma.Terwijl hij bezig is met schilderen in een schoolgebouw, ontmoet hij Sarah, een operazangeres die daar een zomercursus geeft. Deze ontmoeting helpt hem ontsnappen aan de oplopende spanningen thuis en wie weet gaan er nieuwe deuren voor hem open. Dat Nour van Pavarotti houdt, vinden zijn broers bespottelijk. Nours oudste broer wil niet van het operazingen horen, want hij vindt dat het tijd is dat zijn broertje als pizzabezorger een bijdrage levert aan het karige gezinsinkomen. De film toont het dilemma van Nour, die klem zit tussen wat thuis van hem verwacht wordt en een andere, culturele wereld waartoe hij zich aangetrokken voelt.

  filmhuis-doesburg.nl