Walnootkaarsjes te water laten

  Vijver Buitensingel, Ellecom
  21 december 2022
  15:30 uur


  ELLECOM – In het parkje aan de Buitensingel in Ellecom staat in de weken rond Kerst en Oud en Nieuw een wensboom. Elk jaar schrijven wandelaars hun, vaak persoonlijke, wensen op rode en witte linten en hangen deze in de boom. Initiatiefnemer Jaap Stuiver zag hoe er elk jaar honderden linten in de boom hingen en richtte, samen met enkele vrienden, Nabuurschap Ellecom-De Steeg op om meer van dit soort acties te organiseren.
  Ook wil de groep met kleine activiteiten meer aandacht geven aan de historische omgeving van Ellecom en De Steeg en daarbij een vorm van onderlinge solidariteit en samenhorigheid creeëren tussen inwoners van beide dorpen. “Mede door alle narigheid van de afgelopen jaren, zijn mensen wat meer op zichzelf aangewezen geraakt en dat kan voor een gevoel van eenzaamheid zorgen. Zo’n activiteit waarbij je elkaar ontmoet, kan dan heel fijn zijn”, vertelt Jaap.

  De eerste actie van het Nabuurschap is het te water laten van duizend walnootkaarsjes in de vijver van het park aan de Buitensingel in Ellecom. De afgelopen dagen bezorgden zij de walnootkaarsjes bij inwoners van Ellecom en De Steeg, met de uitnodiging om dit kaarsje op woensdag 21 december vanaf 15.30 uur samen in het water te laten. Al die lichtjes op het water vormen dan samen een symbool van goede wensen voor iedereen.
  Het idee voor de walnootkaasjes komt onder meer van Rob Hofland. Hij zag hoe in Tsjechië en Denemarken walnootkaarsjes in grote groepen te water gelaten worden om goede wensen voor elkaar uit te spreken en zo dichter bij elkaar te komen. Dit sloot mooi aan op de intenties van het Nabuurschap en werd zo de eerste actie die de groep organiseert. Het parkje en de vijver behoren al meerdere eeuwen tot het landschap van Middachten en het gebied daaromheen. “Door samen de kaarsjes in deze vijver te laten, komen mensen niet alleen dichter bij elkaar, maar ook dichterbij de historie van het landschap waarin ze wonen”, laat Jaap weten. Als alle kaarsjes in het water drijven, is er gelegenheid om verder met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van warme chocolademelk.

  Facebook: Kaarsjes Dag of NabuurschapEllecomdeSteeg