Write for Rights

  Martinikerk, Doesburg
  4 december 2022
  11:30 uur


  DOESBURG – Ieder jaar rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, worden er wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten of bedreigd en gemarteld worden, omdat ze opkomen voor hun rechten. Na de zondagsviering op 4 december in de Martinikerk in Doesburg komen mensen van 11.30 tot ongeveer 12.30 uur samen om brieven te schrijven voor de Write for Rights-actie van Amnesty International.

  In 2022 vindt de tiende editie van Write for Rights plaats. Het evenement begon in 2013 als Schrijfmarathon op het kantoor van Amnesty International in Amsterdam en groeide uit tot een landelijk event met honderdduizenden deelnemers. Dankzij alle lokale vrijwilligers in het land is Write for Rights nu de grootste schrijfactie voor de mensenrechten in Nederland.
  Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid.
  Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Zineb Redouane. Zij kwam om het leven toen mensen in haar straat in Mareseille, Frankrijk demonstreerden. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat van de politie en overleed in het ziekenhuis. Bijna vier jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op haar leven. Ook voert Amnesty International actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting. Voor deze twee en vele anderen andere mensen wordt er rond 10 december wereldwijd actie gevoerd.
  Eerder voerden Amnesty International actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet weten: “Ik leef nog vanwege deze actie. Die heeft ze ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.

  nelweststeijn@hotmail.com
  ladieniena@hotmail.com