Lezing Groei & Bloei

  Kerkhorst, Spankeren
  17 november 2022
  19:30 uur


  SPANKEREN – Op donderdag 17 november geeft Gerard van Buiten een lezing met de titel ‘Hoe hard is winterhard?’. Veel van de planten die in Nederlandse tuinen staan, komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan hier en dat zorgt soms voor problemen. Met de winterhardheid bijvoorbeeld. Van sommige planten weten we niet beter dan dat ze hier eigenlijk alleen als eenjarige of als kamerplant te kweken zijn. Van andere soorten is het minder duidelijk. Een plant die bij de één probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje.
  In de lezing vertelt Gerard van Buiten over verschillende streken in de wereld waar veel van de Nederlandse sierplanten vandaan komen. Allerlei planten komen voorbij waarvan misschien niet iedereen wist dat ze winterhard kunnen zijn. Gerard staat uitgebreid stil bij de omstandigheden die mede bepalen hoe winterhard een plant eigenlijk is. Ook geeft hij trucs om sommige juweeltjes net even beter de winter door te helpen.
  Gerard van Buiten is sinds 2009 hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Al van kinds af aan is Gerard in de weer met planten en heeft de laatste twintig jaar in de botanische tuin in Utrecht volop ervaringen opgedaan met de meest uiteenlopende planten.
  De lezing begint om 19.30 uur in De Kerkhorst, in Spankeren. Entree kost 3 euro per persoon, leden hebben gratis toegang.