Aanleg pumptrack in Rheden in volle gang

RHEDEN – De aanleg van een gloednieuwe pumptrack in Rheden is in volle gang. Achter de voetbal- en korfbalvelden wordt inmiddels het asfalt aangebracht, waar iedereen van jong tot oud straks met BMX, (loop)fiets, skateboard, skates of steps overheen kan rijden. De pumptrack in Rheden is de eerste asfaltbaan die in aanloop naar het WK BMX op Papendal deze zomer wordt aangelegd. De opening vindt eind mei plaats.

Half april is de aanleg van de pumptrack in de Zuidflank van Rheden gestart. Het gaat voortvarend, want de hele fundering is inmiddels aangelegd en het raamwerk van bochten en heuvels is al te zien. Nu wordt dus ook het geluidsarm asfalt aangebracht, een speciaal soort dat volledig met handmachines wordt aangebracht. Nadat het asfalt een tijdje heeft gedroogd, wordt belijning aangebracht die de rijrichting en de maximale rijhoogte in de bochten aangeeft. Daarnaast wordt een bord geplaatst met instructies en regels voor veiligheid, zoals het verplicht dragen van een helm.

Mees

Het idee voor de pumptrack ontstond toen Mees Schmelter (9 jaar) met een plan voor een nieuwe skateplek in Rheden aanklopte bij wethouder Sport Marc Budel. Samen met zijn klasgenoten maakte hij tekeningen van hoe een ideale speel- en skateruimte in Rheden er volgens hen uit zou zien. Daar zaten reuzeglijbanen en een kabelbaan bij. Maar wat ze vooral heel gaaf zouden vinden, was een nieuwe plek om te skaten en steppen, die voor veel leeftijden geschikt is. “Toen heb ik een brief geschreven aan de wethouder en hebben we met de klas een hele dag ideeën verzameld en tekeningen gemaakt. Nu komt er dus een pumptrack. Ik kan niet wachten om hier over de pumptrack te gaan met m’n skateboard of step!”, vertelt Mees enthousiast.

WK BMX

In dezelfde periode bood de Provincie Gelderland samen met Papendal de mogelijkheid om in aanloop naar het WK BMX op Papendal een pumptrack aan te leggen in de gemeente. Die heeft de gemeente samen met sportclubs uit de Zuidflank met beide handen aangegrepen. “Als sportclubs aan de IJsselsingel werken we al ruim een jaar samen vanuit de Open Club gedachte. We organiseren samen activiteiten, kijken hoe we bepaalde vrijwilligerstaken gezamenlijk op kunnen pakken en willen ook graag nieuwe vormen van sport en nieuwe doelgroepen verwelkomen. Een pumptrack past volledig in deze plannen: een nieuwe sportvoorziening waar je op ieder moment van de dag vrij uit kunnen sporten!”, legt Vincent Koch van korfbalclub Rheko uit.

Pumptrack

Een Pumptrack is een asfaltbaan van heuvels en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Jong en oud kan eroverheen met een loopfiets, mountainbike, bmx, skateboard, skates, steps en zelfs een rolstoel. Het woord ‘pumptrack’ slaat op het moeten pompen (op en neer, drukken en trekken) om vaart te maken op de baan. Met een paar rondjes op de baan heb je er een volledige work-out opzitten, maar je kunt ook prachtige trucs en wedstrijden op de baan doen. De pumptrack is kortom een nieuwe vorm van sport en bewegen, vrij toegankelijk voor iedereen en geschikt voor een brede doelgroep.

Foto: Wethouder Marc Budel neemt samen met initiatiefnemer Mees Schmelter en Vincent Koch van Korfbalclub Rheko een kijkje bij de werkzaamheden.

Nationale Zonnebloemloterij van start

REGIO – De jaarlijks terugkerende loterij van de Zonnebloem is in april van start gegaan en de trekking zal maandag 8 november plaatsvinden. Er zijn duizenden prijzen te winnen, waaronder geldprijzen, elektrische fietsen, laptops, cadeaubonnen, verwenpakketten van Rituals, wellness arrangementen, E-readers, iPads en heerlijke vakanties in Landal Green Parks en Beekse Bergen Safari Resort. De ruim 1500 afdelingen van de zonnebloem bieden vanaf nu de loten te koop aan.
Dat geldt ook voor de ruim 300 vrijwilligers van de acht afdelingen in De Liemers, waar Doesburg onder valt. De loten kosten 2 euro en van elk verkocht lot vloeit 1,50 euro rechtstreeks naar de kas van de eigen afdeling. “En dat is dit jaar nog belangrijker dan in het verleden”, laat Paula Raaijmakers, penningmeester van de regio De Liemers, weten, “want voorlopig worden er geen groepsactiviteiten georganiseerd. De afdelingen zullen het geld vooral aanwenden om hun gasten regelmatig te verrassen met een leuke attentie.” Peter van Maurik, haar collega van de afdeling Zevenaar-West, voegt er nog wel aan toe dat de bijdragen vanuit het hoofdkantoor in Breda daarom lager zullen zijn en benadrukt eens temeer dat het thema ‘Zonder elkaar is iedereen alleen’, in deze periode van corona nog meer telt dan in het verleden. De loterij is dit jaar overigens juist wat later op de agenda gezet in verband met de onzekerheden rondom corona. Meer informatie is te vinden op www.zonnebloem.nl.

Verkoop van Israël-producten

EERBEEK – De familie Jansen in Eerbeek houdt van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 mei weer open huis voor de verkoop van mooie, leuke en lekkere producten uit diverse streken van Israël. De producten worden ingekocht door het Israël Producten Centrum in Nijkerk om de economie van Israël te ondersteunen. De familie Jansen is één van de ongeveer 200 consulenten die de producten op vrijwillige basis doorverkopen vanuit huis. Bezoekers zijn komend weekend welkom aan de Kloosterstraat 23 in Eerbeek, maar wel na afspraak via tel. 0313-655617 of ipceerbeek@gmail.com. Het is ook mogelijk een bestelling door te geven via e-mail of telefoon, het assortiment is te vinden op www.israelwinkel.nl. De bestellingen worden dan aan huis bezorgd.

TONK regeling als tijdelijke ondersteuning

REGIO – De corona crisis heeft een groot effect op het inkomen van veel mensen. Sommigen zijn hun baan kwijt, anderen werken minder. Ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) kan deze mensen helpen en is, na toekenning, een gift.

Via de gemeente kan via de TONK-regeling een tegemoetkoming worden uitgekeerd van eenmalig 750 of 1250 euro. Voorwaarden zijn dat het inkomen als gevolg van corona met 25 procent of meer is afgenomen ten opzichte van januari 2020 en op dit moment tussen de 40 en 60 procent van het inkomen aan woonlasten wordt besteed. Dit percentage is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Aanvragers mogen maximaal 30.000 euro op hun spaar- of beleggingsrekeningen hebben.
De TONK aanvragen kan bij de gemeente. Daarbij zijn gegevens nodig van het huidige inkomen en het inkomen over januari 2020, evenals gegevens waaruit de maandelijkse woonlasten blijken.

Dierens Mannenkoor legt krans

RHEDEN – Ondanks de kou en striemende regen hebben voorzitter Adri Schellevis en penningmeester Cees Noordam van het Dierens Mannenkoor op dinsdag 4 mei een krans gelegd bij het standbeeld in het Rozenbos in Rhede. Het bestuur van het koor stond daarmee stil bij allen die in de afgelopen jaren door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.
Helaas kon het koor niet, zoals in eerdere jaren, een bijdrage leveren aan de gemeentelijke herdenking. Het koor gaat er vanuit dat de beperkende coronamaatregelen volgend jaar zijn opgeheven en verzorgt dan graag weer een passend optreden tijdens de kranslegging.

Dierense motorrijder overlijdt bij ongeluk in Angerlo

ANGERLO – Op de kruising van de Kleine Veldstraat met de Zevenaarseweg (N336) in Angerlo heeft donderdagochtend 6 mei een dodelijke aanrijding plaatsgevonden. Een 59-jarige man uit Dieren is hierbij overleden, zo meldt de politiewoordvoerder.
Het ongeluk gebeurde rond 6.40 uur, waarna de hulpdiensten groots ter plekke kwamen met onder andere de brandweer en traumahelikopter. Een motorrijder was in botsing gekomen met een bestelauto. De motorrijder werd direct gereanimeerd. Onder andere de traumahelikopter kwam ter plekke voor medische assistentie, maar het mocht allemaal niet meer baten. De motorrijder is ter plekke overleden.
De verkeersongevallenanalyse van de politie doet ter plekke uitgebreid onderzoek.

Foto: Roland Heitink / Persbureau Heitink

Introductie training Faster

ELLECOM – Buitenfit start, in samenwerking met Sportclub EDS in Ellecom met Faster, een bewegingsprogramma van 3 maanden dat erop is gericht om op een veilige en leuke manier fitter en vitaler te worden. Het is bedoeld voor mensen die op een verantwoorde manier willen beginnen met sporten. Faster staat voor Fit, Aandacht, Specifiek, Teamwork, Expertise en Resultaat. Deelnemers trainen twee keer per week, waarbij zij met behulp van de groep en trainer werken aan hun persoonlijke doelstellingen. Daarnaast is er aandacht voor het bewust omgaan met voeding en een gezonde leefstijl. Het programma bestaat uit een persoonlijke intake, 24 trainingen, 2 workshops. Op dinsdag 11 mei is er om 19.30 uur een kennismakingsavond in de kantine van EDS aan de Eikenstraat in Ellecom.

Digitaal café Doesburg weer van start

DOESBURG – Het Digitaal Café Doesburg gaat maandag 10 mei weer van start. Dit is bedoeld voor iedereen die beter wil leren omgaan met computer, laptop, tablet of smartphone. Opleidingsniveau is niet belangrijk. De vrijwilligers van Caleidoz helpen de bezoekers graag in hun eigen tempo bij mogelijkheden als internet verkennen, mailen, skypen, een spel spelen, een wenskaart maken maar ook allerlei andere vragen. Het Digitaal Café werkt op afspraak in De Linie 4 op maandag- en woensdagmiddag en vrijdagochtend. Deelname kost 1,50 per keer. Een afspraak maken kan via tel. 0313-712400.

Raad van Kerken legt bloemstuk bij monument Rozenbos

RHEDEN – Helaas was er ook dit jaar door de coronamaatregelen, op 4 mei geen jaarlijkse gemeentelijke herdenking bij het monument op het Rozenbos in Rheden. Wel konden, op eigen gelegenheid en op een zelf te bepalen moment, natuurlijk gewoon bloemen worden gelegd. Dinsdagmiddag 4 mei heeft de Raad van Kerken Veluwezoom een bloemstuk gelegd bij het monument op het Rozenbos.
“Herdenken blijft onverminderd belangrijk. Belangrijk om je te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu. Opdat we niet vergeten”, aldus de Raad van Kerken.