De Zonnebloem Loenen aan de wandel

LOENEN – Onlangs werden zeven gasten van de Zonnebloem afdeling Loenen weer opgehaald voor een rolstoelwandeling. Vanaf het startpunt aan de Hoofdweg maakten zij een ronde door de nieuwbouw nabij het Hameinde en via de Imbosweg, de Laak naar het Polar Bear monument bij de rotonde Eerbeek-Loenen. Daar was een stop ingelast voor een drankje. Vervolgens ging de wandeling over de Slatsdijk naar de kantine van voetbalvereniging Loenermark, die het gezelschap koffie en thee aanbood (foto). Tijdens de wandeling kwamen nostalgische momenten boven. Er werd door de gasten bij diverse gebouwen aangegeven wie daar vroeger woonden. Al met al was het weer een geslaagde middag, met veel dank van het bestuur aan de organisatoren en de vrijwilligers voor hun inzet.

Foto: Mieke van Putten

Cursus Klik en tik

EERBEEK/BRUMMEN – In de bibliotheken in Eerbeek en in Brummen is een cursus Klik & Tik te volgen. De geduldige cursusleiders van SeniorWeb leren de deelnemers computervaardigheden. In drie modules worden diverse vaardigheden geleerd. Leden van de bibliotheek betalen 10 euro voor 5 lessen, niet leden 15 euro. Een eigen hoofdtelefoon is noodzakelijk, deze kunnen ook bij de cursusleiders worden aangeschaft. Een eigen computer is niet nodig. Koffie en thee zijn gratis. In de bibliotheek van Brummen is de cursus op dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur. In Eerbeek op donderdag van 9.30 tot 11.30 uur. Aanmelden kan via www.bibliotheekbrummenvoorst.nl.

Meedenken over woningen in oude kleuterschool Dieren

DIEREN – De gemeente Rheden ziet mogelijkheden om woningen te realiseren in de voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool op de hoek van de Tellegenlaan en Wilhelminaweg in Dieren. Omwonenden worden gevraagd mee te denken en een plan op te stellen voor het gebouw.

De gemeente Rheden doet mee aan de Steengoed Challenge van de provincie Gelderland. Dit is een wedstrijd waarmee de provincie wil bereiken dat mooie oude gebouwen onderdak gaan bieden aan woningzoekenden. De gemeente Rheden heeft hiervoor de Willem Kölling Nutskleuterschool aan de Tellegenlaan in Dieren opgegeven als geschikt gebouw.
De voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931 staat al even leeg. Omdat de gemeente Rheden er geen functie meer voor heeft, is door het college besloten het gebouw te verkopen. Omdat er veel behoefte is aan meer woonruimte in onze gemeente verkoopt de gemeente het met het doel om er circa drie woningen in te maken.

Meedenken

De gemeente vraagt buurtbewoners in de directe omgeving van de school om deel te nemen in de werkgroep en te bepalen wat het beste plan is voor de Willem Kölling Nutskleuterschool. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 26 september op afspraak de school bekijken en vragen stellen. Op 2 november moeten de plannen bij de gemeente zijn ingediend. Op 3 december maakt de gemeente bekend met welke groep mensen het beste plan voor de school heeft gemaakt.
Indieners moeten in hun plan rekening houden met een aantal eisen. Zo wil de gemeente dat de het plan voor bewoning van de school een positieve aanvulling is voor de buurt. Dat men respect heeft voor de geschiedenis en de architectuur van het gebouw en de plek. Maar ook dat er nagedacht wordt over het verduurzamen van het gebouw.

Steengoed Challenge

De school is één van de gebouwen die zijn geselecteerd voor de Steengoed Challenge van de provincie Gelderland. Mensen die een goed plan hebben voor één van de locaties kunnen zich aanmelden. Eind van dit jaar moet aan iedere locatie een groep mensen gekoppeld zijn die hun plan uit mogen werken. Zij worden daarbij begeleid door de gemeente en de provincie. Uiteindelijk zal één locatie in 2023 de winnaar zijn voor heel Gelderland. Winnen betekent dat er door provincie en bedrijfsleven een bijdrage wordt geleverd aan de uitvoering van het plan.

www.rheden.nl/steengoed

Appartementen Kraakselaan verkozen tot Ruwe Diamant van Doesburg

DOESBRUG – Het appartementencomplex aan de Kraakselaan in Doesburg is verkozen tot Ruwe Diamant van de gemeente Doesburg. Het pand, dat stamt uit de periode van wederopbouw van Nederland, heeft bijzondere kenmerken, die op het eerste oog wellicht niet meteen zichtbaar zijn. De Ruwe Diamant werd zaterdag 12 september overhandigd aan de voorzitster van de VVE van het gebouw.

Sinds 2019 werken elf gemeenten in de Achterhoek, waaronder Doesburg, samen in het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’. Hierin staat het bijzondere erfgoed uit de periode van de wederopbouw, 1945 – 1965, centraal. De wederopbouw was een periode van schaarste, maar ook economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. Nooit werd er in zo;n korte tijd zoveel gebouwd als in die tijd.
Gebouwen uit deze periode krijgen vaak het etiket saai, lelijk of braaf opgeplakt waar het gaat om de architectuur, stedenbouw en monumentale kunst. Dit project zet zich in om ook de kwaliteit en bijzondere verhalen van deze panden in de schijnwerpers te zetten.
Zo is er de afgelopen maanden aandacht gevraagd voor de Ruwe Diamanten, bijzondere wederopbouwpanden in de Achterhoek. Dit zijn panden waarbij misschien niet bij de eerste oogopslag de schoonheid te definiëren is, maar die zeker hun kwaliteiten hebben. Om deze kwaliteiten zichtbaar te maken, heeft de projectgroep samen met de deelnemende gemeenten, een aantal panden in de regio geselecteerd die illustratief zijn voor de ontwikkeling van de Achterhoek tijdens de wederopbouw. Middels een verkiezing is het appartementencomplex aan de Kraakselaan verkozen tot Ruwe Diamant van de gemeente Doesburg.

Het appartementencomplex aan de Kraakselaan werd in 1956 gebouwd in opdracht van de NV van de Verenigde Blikfabrieken te Amsterdam, die een afdeling in Doesburg had. De fabriek in Doesburg moest uitbreiden em voor de nieuwe topfunctionarissen moesten nieuwe woningen komen omdat zij ‘noodgedwongen in de arbeiderswoningen waren ondergebracht’. Het ontwerp werd gemaakt door stadsarchitect Nico de Wolf. Het werd een pand met twaalf appartementen, dat opvalt door de grote raampartijen, de verdeling van de ramen in de voorgevel, de deuromlijstingen, het gebruik van stalen kozijnen en het schuin overstekende dak. Bijzonder element in het interieur zijn de oorspronkelijke ijzeren trapstijlen in de vorm van een paperclip.
Blijkbaar wist men het gebouw ook in vroeger tijden al te waarderen, want het werd afgebeeld op een ansichtkaart van Doesburg, naast foto’s van de Waag, het stadhuis en de brug.

Andere genomineerden voor de Ruwe Diamant van Doesburg waren de Alexander Ver Huellbrug over de IJssel, de Heilige Martinuskerk aaan de Juliana van Stolberglaan, de woningbouw op het Zuidelijk Molenveld, de boerderij aan de Zomerweg 2 in Doesburg en het sluiscomplex in de Oude IJssel.

Foto: Hanny ten Dolle

Foto: De voorzitster van de VVE van het appartementencomplex aan de Kraakselaan neemt de Ruwe Diamant voor het pand in ontvangst

Walking football bij Sportclub Brummen weer van start

BRUMMEN – Na een (corona)rustperiode van vele maanden is het voetbalfestijn inmiddels weer begonnen. Dit betekent dat ook de activiteiten bij Sportclub Brummen zijn opgestart. Zo zijn op maandagmorgen de walking-footballers weer actief op sportcomplex De Hazenberg.

Al sinds 2018 heeft de Brummense voetbalclub een afdeling walking football, waarbij eenieder die van voetbal houdt maar het hoge tempo van de sport niet meer zo ziet zitten toch in beweging blijft. In principe is het bestemd voor 55-plussers. Walking football is onderdeel van ‘Brummen Beweegt’ en betekent eigenlijk voetballen in een rustig looptempo. Het is bedoeld voor iedereen die van voetballen houdt en een leeftijd heeft bereikt waarin hardlopen geen optie meer is en die wekelijks een paar uurtjes actief wil zijn.
Walking football vindt elke maandagochtend van 09.00 tot 10.30 uur plaats op het kunstgrasveld van sportpark De Hazenberg. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website van Sportclub Brummen of beter nog een keer langskomen tijdens een training.
De Walking football-afdeling is destijds van start gegaan met een zestal leden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groep van ongeveer twintig voetballiefhebbers. Onder leiding van Bert Garssen is er aandacht voor het sportieve gedeelte, maar ook het sociale aspect wordt niet vergeten. Na afloop is er gelegenheid om uitgebreid over alles en nog wat na te praten onder het genot van een (gratis) bakje koffie. Voor meer informatie over Walking football kan contact worden opgenomen met Bert Garssen via tel. 06 – 53782074.
Naast de maandagochtendactiviteit van walking football is er op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmorgen vanaf 09.00 uur een bewegingscircuit voor 55-plussers. Op donderdagochtend kan worden deelgenomen aan een wandeltraject. Voor informatie over deze activiteiten kan men bellen met Marinus van Tent Beking, tel. 06-10556883 of Maaike Jeronimus, tel. 06-48478478. Zij kunnen inlichtingen verstrekken over ‘Brummen Beweegt’. Informatie opvragen kan ook via secretariaat@sportclubbrummen.nl kan men ook alles te weten komen.

Concert Arnhems Klarinettenkoor in Dorpskerk Rheden

RHEDEN – Het Arnhems Klarinettenkoor verzorgt zondag 27 september een optreden in de Dorpskerk in Rheden. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur.

Het Arnhems Klarinettenkoor (AKK), opgericht in 1989, is een bijzonder muziekensemble. De muzikanten spelen op allerlei verschillende instrumenten van de klarinetfamilie: de es-, bes-, alt-, contra-alt-, bas- en contrabas klarinet. De es-klarinet is de kleinste en het hoogst klinkende van het stel, de bes-klarinet is de ‘normale’ klarinet en de contrabas klarinet is de grootste en klinkt daarom het laagste.
De naam Klarinettenkoor is afgeleid van de in Amerika veel voorkomende Clarinet Choirs. Anders dan hier zijn ze daar gewend om instrumenten van één groep bij elkaar te zetten, zodat je een koor van, zoals in dit geval, klarinetten krijgt. Het repertoire van het AKK is zeer gevarieerd. Of het nu om klassieke muziek gaat, Klezmer muziek, tango’s van Piazolla of anderszins, met hun enthousiasme weten de muzikanten van het AKK het publiek steeds weer te boeien.

In verband met de coronamaatregelen adviseert de organisatie belangstellenden tijdig te reserveren voor dit concert. Dit kan via www.dorpskerkrheden.nl of via cultuur@dorpskerkrheden.nl. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een bijdrage gevraagd.

Herstart Filmhuis Dieren hopelijk in oktober

DIEREN – Filmhuis Dieren hoopt in oktober weer te kunnen starten met filmvoorstellingen. De organisatie meldt op haar website momenteel druk te zijn met het opnieuw opbouwen van de filmapparatuur. ‘Het wachten is momenteel op een nieuw scherm voordat we weer kunnen starten. De levertijden van de leveranciers zijn momenteel lang.’
In Theothorne is de afgelopen maanden onderhoud gepleegd. Zo is onder andere het ventilatiesysteem gerenoveerd. Het Filmhuis hoopt in oktober veilig gasten te kunnen ontvangen binnen het anderhalvemeterprotocol. Zodra de startdatum bekend is, komt de agenda op de website en kunnen online kaartjes worden gekocht.

NIO praat mee over begrenzing in vrijwilligerswerk

RHEDEN/ROZENDAAL – Het Netwerk Informele Ondersteuning (NIO) brengt tijdens de netwerkbijeenkomst van woensdag 7 oktober het volgende thema onder de aandacht: ‘Begrenzing in vrijwilligerswerk’. Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden die ondersteuning bieden via zorg- en welzijnorganisaties of -initiatieven.

Alphons Ensink, begeleidingsdeskundige, maatschappelijk werker en coach op het gebied van onder andere ouderenzorg, behandelt deze middag het thema over begrenzing in vrijwilligerswerk. Dit thema is uitgekozen omdat de kerngroep van het NIO vanuit de achterban signalen ontving over de tweestrijd waarmee vrijwilligers regelmatig te kampen hebben.
Bij diverse organisaties loopt het aantal vrijwilligers terug. Er wordt een beroep gedaan op een kleiner vrijwilligersbestand. Vrijwilligers doen hun werk met veel liefde en plezier, waardoor soms het nee-zeggen best lastig is. Er zijn immers ook andere privé-afspraken of misschien heeft iemand gewoon even niet zo’n zin in een bepaalde klus. Er is een grens aan het aantal uren van de inzet, maar ook wat iemand als vrijwilliger kan doen voor het een verantwoordelijkheid wordt van professionals.
Tijdens deze avond wordt besproken hoe een vrijwilliger om kan gaan met deze begrenzing om het werk leuk en behapbaar te houden. Na de inleiding wisselen de aanwezigen over dit belangrijke thema hun ervaringen uit. Tips zullen ongetwijfeld over en weer gaan, aldus de organisatie.

Met het organiseren van netwerkbijeenkomsten brengt het NIO vrijwilligers bij elkaar zodat zij elkaar leren kennen en elkaar in het vrijwilligerswerk lokaal gaan vinden. Bovendien ervaren vrijwilligers het onderling uitwisselen van ervaringen als ondersteunend. Vanuit dit netwerk stimuleert het NIO samenwerking tussen lokale informele hulpvragen en activiteiten.
Deze bijeenkomst vindt plaats in Partycentrum Ons Huis aan het mr B. van Leeuwenplein te Rheden. De inloop is vanaf 15.15 uur met koffie en thee, het programma start om 15.30 uur. Om op een juiste manier met de richtlijnen rondom het coronavirus om te gaan, zijn belangstellenden verplicht zich van tevoren aan te melden. Graag voor 3 oktober. Dit kan via het secretariaat: netwerknio@gmail.com of via tel. 06 – 36324778.

Rheden geeft extra subsidie aan Voedselbank in Arnhem

GEM. RHEDEN – Het college van B&W van de gemeente Rheden heeft besloten 5.000 euro extra aan de voedselbank in Arnhem te geven. Dit omdat er in de afgelopen tijd meer voedselpakketten zijn verstrekt in de gemeente dan vóór de coronacrisis.

De Voedselbank Arnhem heeft de afgelopen maanden wekelijks aan ruim tweehonderd huishoudens in de gemeente Rheden een voedselpakket verstrekt. Dat zijn veel meer pakketten dan normaal het geval is.
De voedselbank heeft inmiddels haar werkwijze aangepast. Bij acute nood is het mogelijk per direct en persoonlijk een aanvraag te doen voor een voedselpakket, voor een periode van drie maanden. Zo probeert de voedselbank de grote groep mensen, die als gevolg van de coronacrisis niet langer in de meest belangrijke levensbehoeften kan voorzien, te ondersteunen.

De voedselbank is afhankelijk van donateurs, sponsors en anderen die hun werk een warm hart toedragen. Dat warme hart werd de afgelopen maanden op verschillende manieren zichtbaar. Zo organiseerden supermarkten klantenacties en doneerden ze geld en producten aan de voedselbank. Samenwerkende Velpse ondernemers schonken een flinke waardecheque. Ook de gemeente Rheden ondersteunt de voedselbank door middel van een (extra) subsidie.

Wethouder Gea Hofstede: “Ik heb grote waardering voor de ondernemers die met hun acties de voedselbank steunen en zeker ook voor alle (anonieme) donateurs en vrijwilligers uit het bedrijfsleven en ‘gewone’ inwoners. Zij geven samen de voedselbank middelen om mensen net dat steuntje in de rug te geven dat ze nodig hebben. Als gemeente Rheden willen wij daarin niet achter blijven en daarom hebben wij voor dit jaar de voedselbank in Arnhem een extra subsidie gegeven om deze moeilijke tijd voor onze inwoners op te kunnen vangen.”

Werk aan de Winkel start in Rheden

RHEDEN – Mensen met een kwetsbaarheid kunnen sinds afgelopen week ondersteuning krijgen op het gebied van wonen en werk bij ‘Werk aan de Winkel’ aan de Oranje weg in Rheden. Deze ‘winkel’ is opgestart door Woonzorgnet. Zij wil hiermee gerichte ondersteuning bieden aan haar cliënten op het gebied van wonen en werk. “Het is een plek vóór, maar vooral ook gerund door kwetsbare mensen.”

Met inzet van onder andere ervaringsdeskundigen biedt Werk aan de Winkel informatie, voorlichting en praktische ondersteuning. Er worden informatieavonden gehouden, cursussen gegeven en ook kunnen mensen daar terecht voor hulp bij financiële zaken, om samen te koken of te samen te eten. Werk aan de Winkel is een plek die verbinding maakt tussen cliënten en de maatschappij. Bovendien is het ook een plek waar andere inwoners en instanties, die te maken hebben met psychische en sociale problemen, terechtkunnen. Denk daarbij aan buurtbewoners en ook de wijkcoach of de huisarts.
Woonzorgnet houdt zich vooral bezig met Beschermd wonen. Door te starten met Werk aan de Winkel draagt Woonzorgnet bij aan de vorming van een inclusieve samenleving. Het biedt een omgeving waarin mensen met een psychische beperking volop kunnen meedoen. Daarnaast wil Woonzorgnet haar diensten op het gebied van wonen, werken en leren uitbreiden en zo bijdragen aan het vermaatschappelijken van de doelgroep. Het accent ligt daarbij meer dan ooit op meedoen binnen relevante netwerken en participeren.

Bijschrift: Na de opening werd de welkom-vlag buiten gezet door Ervaringsdeskundige en huismeester.