Botsing tussen fietsers

DE STEEG – Op de Van Aldenburglaan in De Steeg heeft woensdagavond 4 augustus rond 20.25 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen twee fietsers. Beide fietsers raakten lichtgewond. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee met elkaar in botsing en daardoor ten val. Omstanders die het zagen gebeuren verleenden eerste hulp aan de slachtoffers tot dat de ambulance er was.
De ambulancedienst heeft een jongedame gecontroleerd, zij kwam met armletsel uit de ambulance. Het andere slachtoffer, een jongeman, is gecontroleerd aan een wondje op het hoofd en aan de arm. Beide slachtoffers hoefde niet met de ambulance mee naar het ziekenhuis.

Foto: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

Zomer in Gelderland op 12 augustus in Hall

HALL – Hoewel Hall natuurlijk een uniek dorp is, blijkt dat er elders op de wereld zeker 19 andere plaatsjes zijn die zo heten. Die dorpen vormen de kern van de opdracht die het Hallse team gaat uitvoeren tijdens de uitzending van Zomer in Gelderland op donderdag 12 augustus.

Het is de bedoeling dat ‘vertegenwoordigers’ van deze landen, uitgedost in traditionele klederdracht, in Hall verschijnen voor een diner in de tuin van landhuis het Leusveld, dat het decor gaat vormen van deze uitzending. “Een flinke klus”, vertelt Lammert Hissink, secretaris van Hall Leeft en een van de initiatiefnemers van de deelname. “Inmiddels is er misschien al wel vijftig man bezig met het bouwen van decors, maken van kleding en versiering voor de tribune.”

Hissink maakt zelf geen deel uit van het kernteam dat op televisie komt, liever houdt hij zich bezig met de coördinatie en communicatie met Omroep Gelderland. Het team bestaat uit Henry Leeflang, Marion Visschers, Ingrid Lenderink, Jolanda Aantjes, Jeroen van Wessel, Johan Welmers, Margriet Wartena, Timo Wijgman, Celine Leeflang en John van Zadelhoff. “Een afwisselend team, jong en oud, denkers en doeners”, vat Hissink samen. Over de samenstelling is dan ook goed nagedacht. Het zijn allemaal mensen die de kar kunnen trekken, met connecties en ideeën.
Daarnaast krijgt het kernteam ondersteuning van het thuisteam, dat op negen adressen via een videoverbinding meespeelt. Wat ze precies voor opdrachten uit moeten voeren in de uitzending, dat blijft tot de dag zelf een verrassing. Hier doet Hissink zelf een duit in het zakje, samen met de kinderen. “Het is handig om jonge mensen in het team te hebben, die zijn sneller als er iets moet worden opgezocht op internet”, lacht hij.

Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen. Er wordt gezaagd, getimmerd en geschilderd om landhuis Het Leusveld na te maken. “In 3D en op schaal natuurlijk”, aldus Hissink. “En we doen zoveel mogelijk zelf. Een klokje kunnen we wel kopen, maar zelf maken is toch veel mooier?” Dat geldt ook voor de kleding, waar een naaigroep al druk mee is, en de versiering van de tribune. “Hoe meer je zelf doet, hoe meer punten je krijgt. Maar het gaat ons niet per se om de overwinning, meer om de verbinding en het samen uitvoeren van de opdrachten.” Hissink merkt veel enthousiasme in het dorp. “Alles heeft anderhalf jaar stilgelegen en je merkt dat mensen weer enthousiast zijn om iets samen te doen.” Mocht Hall toch een geldbedrag in de wacht slepen, dan wordt dat besteed aan een boombank rond een nog te planten herinneringsboom in de nieuwe wijk Wheemekamp.

Hoewel niet iedereen letterlijk mee kan doen op de avond zelf en er een beperkt aantal mensen op de tribune kan plaatsnemen, hoopt Hissink dat het hele dorp meedoet. “We willen de verenigingen laten zien met behulp van versiering op de tribune. We hopen dat inwoners van het dorp hun huizen en straten versieren. Het is de bedoeling dat onze nieuwe Hallse vlag voor de dag van de uitzending beschikbaar is, dus we hopen dat die dan volop wappert!”

Zomer in Gelderland wordt op donderdag 12 augustus live uitgezonden vanaf het voetbalveld van SHE in Hall. De uitzending begint om 18.20 uur en wordt daarna elk uur herhaald. Volg het Hallse team via www.facebook.com/zomeringelderlandhall.

Foto: Het Hallse team dat op 12 augustus te zien is in Zomer in Gelderland

In het Omroep Gelderland-programma Zomer in Gelderland gaan presentatoren Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet op reis door de provincie om op zoek te gaan naar het ‘leukste dorp van Gelderland.’ Het programma ziet er dit jaar door corona wel wat anders uit. Zo is er geen parade, waarin verenigingen in voorgaande jaren altijd de kans kregen om zich te presenteren, maar er zijn nieuwe programmaonderdelen, waaronder een stormbaan waarbij teams uit verschillende dorpen tegen elkaar strijden. Naast het spelelement zijn er gesprekken met bijzondere inwoners van het dorp.
Waar voorheen een zo groot mogelijk publiek op de been werd gebracht, kunnen er nu maximaal 150 mensen komen kijken. Er wordt een tribune opgebouwd met vaste plekken en wie erbij wil zijn, dient zich vooraf aan te melden via http://ogld.nl/v6a.

Kop-staart-botsing tussen Rheden en Velp

RHEDEN – Op de Zutphensestraatweg tussen Rheden en Velp heeft woensdag 4 augustus aan het eind van een kop-staart aanrijding plaatsgevonden. Net voorbij de stoplichten botsten twee voertuigen op elkaar. Eén van de twee auto’s kwam door de aanrijding op de weg tot stilstand met een kapotte bumper, geknapte achterruit en een lekke band. Het andere voertuig kon met een gesneuvelde voorbumper nog doorrijden en stond in de berm geparkeerd. Zowel politie als de wegenwacht kwamen erbij om hulp te verlenen en het verkeer te regelen. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Foto: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

Gratis boom voor grondeigenaren buitengebied Bronckhorst: Eén boom mot kun’n

GEM. BRONCKHORST – Ook dit jaar kunnen grondeigenaren in het buitengebied van Bronckhorst een gratis boom krijgen onder het motto ‘Eén boom mot kun’n’. Bomen zijn belangrijk voor het landschap, de biodiversiteit, het klimaat en de leefomgeving. Grondeigenaren kunnen daar op deze manier een mooie bijdrage aan leveren.

Juist zo’n enkele boom is waardevol voor vogels en insecten en maakt het landschap bijzonder. Met dit initiatief brengt Bronckhorst markante bomen, zoals eiken, lindes en beuken, terug in de omgeving. Sinds de start van het project in 2015 zijn al ruim 400 bomen geplant.
De gemeente Bronckhorst en provincie Gelderland betalen de boom en Vereniging Bomenbelang en Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt Bomen zorgen voor de uitvoering van het project. In overleg wordt een boomsoort gekozen die past bij de lokale omstandigheden: bodemgesteldheid, waterhuishouding en het omringende landschap. De volgende boomsoorten zijn beschikbaar: winter- of zomereik, linde, beuk, kastanje, populier, walnoot, zwarte els, berk en vliegden. Fruitbomen worden niet verstrekt binnen dit project. Het is de bedoeling dat de bomen uiteindelijk uitgroeien tot vrijstaande bomen van monumentale omvang

Aanmelden kan tot en met 31 oktober via het aanmeldformulier op de website van Bronckhorst: www.bronckhorst.nl/aanmeldeneenboom. Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt coördineert de actie en neemt contact op met deelnemers. Meer informatie, bijvoorbeeld over de voorwaarden, is te vinden op: www.bronckhorst.nl/eenboommotkunnen. Vereniging Bomenbelang adviseert over vragen over onderhoud en beheer van vrijstaande bomen. Zij zijn bereikbaar via bomenbelang@gmail.com of tel. 0575 – 846249.

Scooterrijder onwel en raakt fietser

ANGERLO – Twee personen zijn woensdagmiddag 4 augustus rond 13.35 uur gewond geraakt bij een ongeval op het fietspad van de Zevenaarseweg in Angerlo. Een scooterrijder wilde een groepje fietsers inhalen, maar werd ineens onwel en reed een van de fietsers aan. Zowel de bestuurder van de scooter als de fietser kwam ten val en raakte daarbij gewond. Omstanders die het ongeval zagen gebeuren verleenden direct eerste hulp aan beide slachtoffers. Voor het ongeval zijn twee ambulances opgeroepen, die zowel de scooterrijder als de fieter naar het ziekenhuis hebben gebracht.

Foto: Dennis van Bemmel / Persbureau Heitink

Uitslaande brand in Brummen

BRUMMEN – Woensdagmiddag 4 augustus is er een grote brand uitgebroken in een schuur bij een woning aan de L. R . Beijenlaan in Brummen. De vlammen sloegen metershoog uit de schuur.

De brand werd rond 14.45 uur gemeld, waarna de brandweer met meerdere voertuigen ter plaatse snelde. Het zou gaan om een schuur van 10 bij 25 meter, die volgens de brandweer alleen werd gebruikt als opslag- en kluslocatie. In de schuur stond één auto, er waren geen dieren aanwezig.
De brandweer meldt dat er geen gewonden zijn gevallen. De bluswerkzaamheden hebben een aantal uren in beslag genomen.

Foto Roland Heitink

Veilig de weg op met de buurtbus

LEUVENHEIM – De leden van Buurtbusvereniging Brummen Leuvenheim kwamen dinsdag 27 juli bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. Voorzitter Rein Put was zeer tevreden over dat, ondanks de coronabeperkingen, toch een meerderheid van de leden aanwezig was op de uitgestelde vergadering.
Deze avond werden vier leden gefeliciteerd met het succesvol afleggen van de door Keolis verplichte rijvaardigheidstest voor chauffeurs van 75 jaar en ouder. Drie van de geslaagden waren aanwezig en zij kregen het bijbehorende getuigschrift overhandigd.
Rein Put heette de nieuw aangestelde buurtbuscoördinator van vervoerder Keolis welkom, die op zijn beurt duidelijke uitleg gaf over de noodconsessie waar Keolis deze twee jaren aan gehouden is en welke rol de buurtbusssen hierin spelen.
Ook werd gemeld dat de aanloopproblemen met de ventilatie-apparatuur in de bussen achter de rug zijn, zodat het eventuele besmettingsrisico voor passagiers en chauffeurs in de bus geminimaliseerd is. Het aantal passagiers stijgt elke week, langzaam maar zeker.

Kaartvereniging Theothorne

DIEREN – Kaartvereniging Theothorne pakt per 6 september de draad weer op. Het vorig seizoen is er maar twee avonden gekaart en daarom zijn er geen prijzen uitgereikt. Ter compensatie werd in juni een geslaagde borrelmiddag gehouden bij Theothorne. De kaarters gaven allemaal aan de gezellige avonden te missen, dus iedereen kijkt uit naar de start van het nieuwe seizoen. Later staat er ook nog een etentje ter ere van het 50-jarig bestaan op het programma. Nieuwe leden zijn overigens welkom om mee te doen met jokeren of klaverjassen, zij kunnen zich op 6 september aanmelden aan de zaal. De speelavond begint om 19.30 uur.

Klimaatburgemeester gezocht voor Rheden

GEM. RHEDEN – Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is op zoek naar een klimaatburgemeester voor de gemeente Rheden. Dit in het kader van de allereerste Nationale Klimaatweek die plaatsvindt van 28 oktober tot en met 5 november. Die week staat in het teken van de huidige (en toekomstige) klimaatmaatregelen.
Op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek (NKW) wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het Klimaatakkoord. Tijdens de NKW vraagt het Ministerie op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land al gebeurt aan klimaatverbeteringen. Aangesloten klimaatpartners, bedrijven en organisaties en gemeenten zullen in de Klimaatweek van zich laten horen.
Het doel is zoveel mogelijk Nederlanders inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Het Ministerie roept Nederlanders daarom op mee te doen aan de week en zoekt voor alle gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Iemand die zich inzet voor een beter klimaat door zijn eigen levensstijl aan te passen. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. van het isoleren van een huis tot het beperken van voedselverspilling. Iemand opgeven kan via www.iedereendoetwat.nl/nkw.

Echtpaar Peters 60 jaar getrouwd

EERBEEK – Nee, eigenlijk staan ze niet zo graag in de belangstelling. Maar omdat Wim en Dinie Peters – Verbeek uit Eerbeek hun 60-jarig huwelijk toch ook best bijzonder vinden, mocht dit keer toch burgemeester Alex van Hedel bij ze op bezoek komen. Een foto in de krant willen ze liever niet en ‘hou dat stukje ook maar lekker kort’, zeggen ze met een knipoog.

In de woonkamer staat een enorme bos van 60 rozen. Elk jaar koopt Wim Peters (87) die voor zijn vrouw (82), en elk jaar wordt dat er dus eentje meer. “Het kost me onderhand al mijn spaarcenten”, lacht hij.
Wim Peters is geboren en getogen in Dieren, waar hij aan de Harderwijkerweg woonde. Zijn toekomstige vrouw, Dinie Verbeek, woonde een paar kilometer verderop aan dezelfde weg, maar dan in Eerbeek. Ze ontmoetten elkaar bij Spoorzicht, waar ze samen over de dansvloer zwierden. Ze trouwden en woonden daarna nog jarenlang in Dinies ouderlijk huis, aan diezelfde Harderwijkerweg. Een jaar of 20 geleden verhuisden ze naar een appartement aan de Bernstein.
Het zijn geen stilzitters. Wim werkte eerst bij Gazelle in Dieren en later in Eerbeek bij Veco, tot hij wegens ziekte moest stoppen. Daarna hield hij zich vooral bezig met de enorme tuin die het paar had en tot in de puntjes verzorgde. Dinie werkte jarenlang in verschillende slagerijen en bracht als chauffeuse kinderen naar school. Ze reed zelfs nog even rouwauto’s. Daarnaast is ze ook thuis altijd druk geweest. Zo maakte ze trouwjurken voor nichtjes en buurmeisjes en was op veel vlakken graag creatief bezig.
En nog is het paar druk in de weer. Ze wandelen een paar keer per dag met hun hondje Lady. Meneer Peters zorgt ervoor dat de omgeving rondom hun woning en de winkels aan de Bernstein mooi schoon blijft, mevrouw houdt het huis netjes en zorgt regelmatig voor nieuwe decoraties in de flat. Zo maakt ze rond Kerst de mooiste versieringen voor in de hal. Dat het goede buren zijn, blijkt wel uit de vele kaartjes en bloemen die het paar heeft ontvangen en de cadeautjes die ze van de winkeliers hebben gekregen. “Met oud en nieuw brengen we altijd wat lekkers langs en nu hebben we ook gebakjes gebracht”, vertellen ze. In het weekend heeft het paar met vrienden en familie een mooi feestjes gevierd bij De Luchte in Spankeren.