Statushouders kunnen kamer huren in Bronckhorst

0280185_ondertekening_kamergewijs.jpg
Van links naar rechts: Peter Winterman van Sité wethouders Emmeke Gosselink en Hanke Struik van Prowonen. - Gemeente Bronckhorst

GEM. BRONCKHORST – Statushouders kunnen binnenkort een kamer huren bij de woningcorporaties in de gemeente Bronckhorst. De gemeente en woningcorporaties ProWonen en Sité sloten op 20 juni een samenwerkingsovereenkomst die het mogelijk maakt om kamergewijze verhuur in te zetten voor de huisvesting van statushouders. 

Wethouder Emmeke Gosselink van wonen: “Hierdoor blijft meer ruimte in het woningbestand van de corporaties in Bronckhorst voor andere doelgroepen zoals jongeren en spoedzoekers.” Bestuurder Hanke Struik van ProWonen is het hier van harte mee eens. “We voegen snel woonruimte toe voor statushouders die alleen zijn en het hard nodig hebben. Samen kunnen ze werken aan de inburgering in ons land.”
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Zij worden toegewezen aan een gemeente, die als taak heeft om geschikte woonruimte voor hen te vinden en hen te helpen in te burgeren. Het rijk bepaalt hoeveel statushouders elke gemeente jaarlijks moet huisvesten. Dit aantal stijgt al enige tijd.

Alleenreizend

Op dit moment worden met name alleenreizende statushouders aan Bronckhorst gekoppeld. Omdat de beschikbare woningen meestal bedoeld zijn voor gezinnen en drie slaapkamers hebben, zijn ze te groot om aan een eenling te verhuren. In een situatie dat er veel vraag is naar woningen zorgt kamergewijze verhuur voor een betere bezetting van de huizen. Daardoor blijven meer huurwoningen beschikbaar voor andere woningzoekenden. “Wij gaan voor een slimme verdeling van onze woningen, zodat we onze bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten”, vertelt Minke Pieters, programmamanager Wonen, Welzijn & Zorg bij Sité Woondiensten.

Tijdelijke vergunning

Als een woning leegkomt, bekijken gemeente en corporatie of de woning geschikt is om kamergewijs te verhuren. Is dit het geval, dan geeft de gemeente een tijdelijke vergunning af voor het pand. Kamergewijs verhuren was tot op heden niet mogelijk in Bronckhorst, maar met de gesloten samenwerkingsovereenkomst kan dit nu wel voor deze specifieke doelgroep. 
Naast de mogelijkheid om kamergewijs te verhuren, maakten de woningcorporaties en de gemeente ook afspraken over het belang van een goede begeleiding van de statushouders. Denk aan buurt maken en duurzaam contact met omwonenden.

Van links naar rechts: Peter Winterman van Sité, wethouder Emmeke Gosselink en Hanke Struik van Prowonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.