Petitie tegen militair oefenterrein bij Loenen

0280315_Boomleeuwerik-Natuurmonumenten-Ben-Walet.jpg
De boomleeuwerik - Natuurmonumenten - Ben Walet

LOENEN/BEEKBERGEN – Inwoners van Loenen en Beekbergen protesteren tegen een mogelijk oefenterrein van Defensie in het bosgebied tussen beide dorpen. Bosbelang Beekbergen en Loenen is een petitie gestart. Ook Natuurmonumenten staat negatief tegenover een militair oefenterrein op deze locatie en noemt het ‘ondenkbaar dat een Natura 2000-gebied wordt aangewezen als gebied waar met explosieven wordt geoefend’.

Defensie zoekt naar nieuwe locaties voor de uitbreiding van oefenterreinen. Eén van de acht zoeklocaties om met explosieven te oefenen ligt in het bosgebied tussen Loenen en Beekbergen, waar Natuurmonumenten de natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle beheert. De zoeklocatie valt deels onder Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden waar bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd om de soortenrijkdom te behouden. Natuurmonumenten is van mening dat bij locatiekeuze voor een nieuw oefenterrein ‘kwetsbare natuurgebieden en natuurparels moeten worden ontzien en mogen soorten niet worden aangetast’. De natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle vormen bijvoorbeeld het leefgebied van verschillende beschermde vogelsoorten, zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw, wespendief en zwarte specht.

Petitie

Ook omwonenden komen in het verzet. Zij hebben zich, samen met andere belanghebbenden, verenigd tot Bosbelang Beekbergen en Loenen. “Met hun website bosbelang-beekbergen-loenen.nl willen zij zorgen voor een goede informatievoorziening en een correct proces rondom de verkenning van Defensie voor een nieuw militair oefenterrein voor explosieven”, laat Natuurmonumenten weten.
Ook is Bosbelang Beekbergen en Loenen de petitie ‘Sta geen explosieven oefenterrein toe in de Loenense natuur’ gestart. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de aantasting van kwetsbare natuur en drinkwater, geluidsoverlast en het verlies van huidige permanente en recreatiewoningen. Het ondertekenen van de petitie kan op natuurloenen.petities.nl.
Foto: Natuurmonumenten, Ben Walet

De beschermde boomleeuwerik leeft in het zoekgebied voor een oefenterrein van Defensie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.