Liemerse voetbalclubs samen sterk tegen agressie en geweld op het veld

0279406_Persfoto_Convenant_Liemers_United_29_mei_2024.jpg
Liemers United

REGIO – Veertien voetbalverenigingen in de Liemers, waaronder vv Angerlo Vooruit en Sportclub Doesburg, hebben als Liemers United een convenant opgesteld. Met deze overeenkomst maken de verenigingen een duidelijk statement: de clubs willen dat gewoon lekker voetballen weer de norm wordt op en rondom de Liemerse voetbalvelden en ver daarbuiten.

“Er gaat veel goed, ieder weekend voetballen duizenden kinderen en volwassenen in de Liemers. Toch is er een trend zichtbaar”, zegt Joep Rhebergen van DVV Duiven. “We zien het negatieve gedrag en aantal incidenten toenemen. Zowel fysieke aanvallen op scheidsrechters, spelers en zelfs medesupporters als verbale agressie en bedreigingen. Liemers United wil dit in gezamenlijkheid omdraaien, want: ieder incident is er een te veel.”

Afspraken

In het convenant zijn elf afspraken vastgelegd met duidelijke uitgangspunten en gedragsregels voor leden, supporters, vrijwilligers en andere betrokkenen bij de clubs. Incidenten op of rond het voetbalveld, kunnen direct tussen de betreffende verenigingen uitgesproken worden. De verenigingen hebben sportiviteit en respect hoog in het vaandel staan en dragen dit uit naar hun leden. Zij kunnen elkaar onderling ook aanspreken op deze normen en waarden.

Convenant

“Het convenant is niet de oplossing, maar biedt wel een leidraad voor leden, supporters, ouders en vrijwilligers binnen de aangesloten clubs. Iedereen heeft te maken met normen en waarden. Ook op en rondom de voetbalvelden. Hoe ga je met elkaar om, welke spelregels hanteer je binnen en buiten het veld, hoe los je problemen op binnen de club?”, vertelt Marnix Arentsen van sportclub Groessen.
De verenigingen merken dat normen en waarden voor velen een ongrijpbaar fenomeen blijven. Dirk Willem Tiecken van vv Angerlo Vooruit vult aan: “Wat er precies mee bedoeld wordt en hoe dit naar de dagelijkse voetbalpraktijk vertaald wordt, staat omschreven in het convenant.”

Liemers United

Liemers United is een samenwerking tussen veertien voetbalverenigingen uit de Liemers: AVW’66, DCS, DVV, GSV’38, OBW, Sportclub Doesburg, SC Gelders Eiland, SC Rijnland, SC Westervoort, SDZZ, Sportclub Groessen, SV Loo, SV Babberich en vv Angerlo Vooruit. Samen wordt gewerkt aan een sportiever voetbalklimaat in de regio.
Aan het convenant is ook een campagne verbonden. “Met de campagne #doesportief focussen we ons op ‘gewoon lekker voetballen’ en laten we iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij de Liemerse clubs nadenken over zijn of haar eigen gedrag op of langs het veld”, besluit Joep Rhebergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.