Actie Hongerpot viert vijftigste verjaardag

0280015_euros__geld__munten_2.jpg

BRUMMEN – De Actie Hongerpot zamelt al vijftig jaar geld in voor projecten in arme landen. In al die jaren zijn heel veel mensen, vooral kinderen, geholpen door de Brummense gemeenschap.

Het was 4 mei 1974 en er werd voorzichtig gewerkt aan de oecumene in Brummen met een eerste gezamenlijke avondmaalsviering van Hervorm en Gereformeerd. Op tafel stond een grote rode bloempot, die later Hongerpot ging heten. Aan ds. Steenstra uit Eerbeek, die de dienst zou leiden, werd gevraagd of die pot op tafel moest. Zijn antwoord was duidelijk: “Ja, die moet op tafel. Hoe kunnen wij in geloof bijeen zijn, samen eten en drinken, als we niet denken aan onze broeders en zusters elders die honger hebben?”
Diezelfde zondag startte de actie ook in de Rooms-Katholieke kerk en bij de Protestantenbond. Iedereen die mee wilde doen, kon een Hongerpotje meenemen. Het idee was dat elke keer dat mensen bij elke aanschaf voor zichzelf ook aan een ander denken en iets in dat potje opzij zetten. Door vertegenwoordigers van de vier kerkgenootschappen van Brummen werd een oecumenische werkgroep gevormd en snel was de conclusie ‘we leren elkaar beter kennen als we samen iets dóen’.

India

Het eerste project dat werd gesteund was dat van pater George Zwijsen, die al jaren in India werkte. Hij vertelde over mensen in de sloppenwijken van de grote stad Ranchi. Vrijwilligers hadden een simpel schooltje gesticht, waar de kinderen op de grond zittend cijfers en letters leerden die op de muur werden geschreven. Juist voor armen is het belangrijk dat zij leren lezen en schrijven. Maar veel kinderen hielden het niet vol en de klassen werden steeds kleiner.
Een arts vertelde pater Zwijsen dat de meesten gewoon nooit genoeg te eten kregen en daardoor vaak ziek waren. Toen vroeg hij hulp om die kinderen elke dag één goede maaltijd te geven: wat rijst, peulvruchten, tomaten en een beetje olie. Een vrouw uit de buurt kookte, de kinderen kregen ieder een bord, en ze konden eten. Actie Hongerpot begon met voeding voor honderd kinderen, maar dat werden er al snel meer. Er bleken wel drie van deze schooltjes te bestaan.

Acties

In de loop der jaren breidde het werk van de Brummense actie zich uit. Een groepje mensen, één uit elke kerk, maar ook van daarbuiten, organiseerde alles. Vrijwilligers vertelden over de actie op scholen en bij verenigingen, ook buiten Brummen. Er werd van alles gedaan om aan geld te komen en daarmee de kinderen van een maaltijd te voorzien.
Ondertussen kwamen er in India scholen bij en een tijd lang zijn ook projecten in Tanzania en Ghana gesteund. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. De maaltijden zijn bedoeld voor kinderen die ook les krijgen en de organisatie moet iemand ter plaatse kennen die ervoor zorgt dat alles goed komt.
Naast maaltijden is er ook bijkomende hulp geboden voor bijvoorbeeld het graven van waterputten, voor de aanleg van schooltuinen, reparatie van daken van schooltjes, studiebeurzen voor kinderen die echt verder wilden en konden. Vanuit Brummen zijn jarenlang pakketten kleding gestuurd voor kinderen in een weeshuis en heel arme gezinnen.

Potjes

En al die jaren is er trouw gespaard in potjes, geld opgehaald in tassen gemaakt uit oude gordijnen, met een groepje geteld. Er stonden potjes in winkels, bij mensen thuis en natuurlijk in de kerken. De organisatie maakte stencils om iedereen op de hoogte te houden. Alles om maar geen kosten te maken, zodat al het ingezamelde geld naar de projecten kon gaan. Nog steeds worden projecten in India en Armenië gesteund.
En nog steeds in zo’n potje, waarvan het idee afkomstig is van pater Zwijsen. Hij schreef dat zijn parochianen elk jaar in de weken voor Pasen in een simpel aarden potje geld spaarden door niet te roken of minder te eten. Op Goede Vrijdag werden in de kerk de potjes geopend en de inhoud naar de armen ging. Een een goedkoop bloempotje heeft iedereen wel. Tegenwoordig zijn dat vaak jampotjes.

“Terugblikkend kunnen we constateren dat actie Hongerpot veel heeft bereikt”, aldus de mensen die de actie op dit moment aansturen. “In de loop van vijftig jaar werden enkele projecten beëindigd omdat de hulp niet meer nodig was, of niet mogelijk. Maar steeds kwam er dan weer een dringend verzoek om steun voor een ander project, waar arme schoolkinderen centraal stonden. Hun lot laat ons niet onverschillig. Wij kunnen helpen en elke bijdrage heeft zin.”

hongerpot.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.