John Berends keert niet terug als commissaris van de Koning

0280177_1024px-JohnBerends.jpg
John Berends in 2012 - Apdency / wikimedia commons

REGIO – John Berends legt zijn taken als de Gelderse commissaris van de Koning neer tot het einde van zijn ambtsperiode. Dat is de uitkomst van de extra Statenvergadering op woensdag 19 juni, over het onderzoek naar het handelen van Berends; hij zou zich misdragen hebben.

Voorafgaand aan het inhoudelijke debat over het onderzoeksrapport legde Berends een verklaring af aan de Staten. Daarin sprak hij uit dat het steeds zijn wens was terug te komen en het ambt weer op te pakken. Gezien de wens tot rust in de organisatie, is hij echter bereid om zijn taken als commissaris niet op te pakken: “Ik heb mij met hart en ziel mogen inzetten voor deze prachtige provincie, steeds in het volle besef dat wij er zijn voor de inwoners van Gelderland.”
In een aangenomen motie spreken Provinciale Staten uit de keuze van Berends te respecteren: “Dit is de beste stap voor Gelderland en de organisatie. We constateren dat wij op zoek moeten naar een nieuwe commissaris van de Koning voor Gelderland.” Henri Lenferink blijft aan als waarnemend commissaris van de Koning tot een opvolger is benoemd.
De Staten besloten op 27 september 2023 tot instelling van het onderzoek na klachten over misdragingen van Berends. Provinciale Staten moeten op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.