Fietsroute ‘Rondje Erfgoed’ door de Stedendriehoek

0279356_Rondje_Erfgoed.jpg
Rondje Erfgoed

REGIO – Een fietsroute door de Gelderse Stedendriehoek, met onderweg aandacht voor erfgoed. Dat is, kort samengevat, de inhoud van het boekje ‘Rondje Erfgoed’, dat onlangs is uitgebracht. Ook de dorpen van de gemeenten Brummen en Apeldoorn liggen op de route en krijgen volop aandacht.

Het boekje is een verzameling van verhalen over erfgoedlocaties in de Stedendriehoek. Deze bijzondere plekken zijn aan elkaar verbonden door een fietsroute. Deze is onderverdeeld in kortere routes, die op hun beurt weer aansluiten op wandel- en klompenpaden. Natuurlijk is het ook mogelijk zelf een route uit te stippelen langs de verschillende locaties die in het boek worden benoemd. Bij elke locatie is een routebeschrijving opgenomen naar de volgende, maar er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van knooppuntenroutes, dus een aanpassing is eenvoudig gedaan.
Het boekje is daarnaast ook een verzamelalbum. Op verschillende locaties is een sticker te krijgen, die in het gidsje kan worden geplakt. Wie alle stickers heeft verzameld, maakt kans op een prijs.

Lokale punten

In de gemeente Apeldoorn is er onder andere aandacht voor het treinstation van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Lieren. Ook de Loenense Waterval is een stop en krijgt de nodige uitleg in het boekje en natuurlijk wordt papierfabriek De Middelste Molen in Loenen genoemd. In Eerbeek is er volop aandacht voor de historie van dit papierdorp en voor de Oliemolen. In het landelijk gebied van de gemeente Brummen wordt stilgestaan bij de landgoederen met prachtige huizen. De kerk in Hall wordt beschreven en ook het historische centrum van het dorp Brummen wordt benoemd. De hoofdroute voert door Cortenoever en gaat via de Cortenoeverse brug over de IJssel de gemeente Brummen uit.

Samenwerking

Dit project is tot stand gekomen met hulp van de ’tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023-2024′. Het is een samenwerking tussen de gemeenten Zutphen, Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst en de lokaal actieve erfgoedinstellingen, waaronder Visit Brummen, De Middelste Molen en BijdeBieb.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.