Burgemeester helpt schoolplein vergroenen

0279503_Boomgaard1.jpg
Nadat de burgemeester een plant in de grond heeft gezet mogen de kinderen zelf aan de slag gaan. - Linda Stelma

DIEREN – Basisschool Boomgaard Zuid in Dieren vergroent haar schoolplein. De fietsenstalling krijgt een sedumdak, tegels maken plaats voor planten en er worden nestkastjes opgehangen. Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden gaf donderdag 7 juni het startschot voor deze verandering.

“Heeft iemand nog vragen voor de burgemeester?”, vraagt juf Lea de Vries. Meerdere vingers gaan omhoog in groep 3/4. “Heeft u altijd uw ketting om?”, wil een van de kinderen weten. “Nee”, zegt Carol van Eert. “Anders zou ik er ook mee moeten slapen.” Een ander kind vraagt zich af hoe een vrouwelijke burgemeester heet. “Burgejuf misschien?”, oppert een klasgenoot. “Ik vind die keten erg mooi”, zegt een jongen. Van Eert springt er gelijk op in: “Die is gemaakt door een juwelier uit Dieren. Hij zit naast de Albert Heijn.”
De kinderen waren een beetje gespannen vanwege de komst van de burgemeester, vertelt de juf. Ze vraagt of Van Eert het ook spannend vindt. “Ja, als ik ergens heen ga, dan voel ik dat wel maar als ik er eenmaal ben, dan is dat weg.” Zichtbaar ontspannen beantwoordt hij de vragen van de kinderen en luistert hij naar de presentatie die ze hebben gemaakt over de gevolgen van klimaatverandering. Dat is namelijk de aanleiding van zijn komst: de kinderen hebben gewerkt rond dit thema én hebben bedacht dat het hoognodig is om het schoolplein klimaatbestendig te maken.

Heel veel tegels

Het schoolplein van Boomgaard Zuid bestaat nu vooral uit heel veel tegels. Dat is handig als je wilt voetballen of fietsen, maar er is niet veel schaduw en het is ook niet aantrekkelijk voor dieren. Daarom hebben de kinderen van de verrijkingsgroep – waarin kinderen die dat nodig hebben extra worden uitgedaagd – een plan bedacht om het schoolplein te veranderen.
Er gaan tegels uit en daarvoor in de plaats komen planten. Verder heeft de hele school nestkastjes en egelkastjes getimmerd. Ook is er 2000 euro ingezameld met het project Ik buurt mee!. Van dat geld zijn niet alleen plantjes gekocht, maar ook regentonnen. En: het dak van het fietsenhok wordt omgetoverd tot sedumdak.

Handschoenen

Van Eert geeft deze donderdag het startschot voor de vergroening van het schoolplein. Voordat het zover is, krijgt hij eerst nog een cadeautje van de kinderen: een paar tuinhandschoenen. Die mag hij zo aantrekken, voordat hij een plantje in de grond gaat zetten. De hele school is naar buiten gekomen voor deze ceremonie. De zon schijnt en vanaf het dak van de school kijkt een duif toe.
De school is blij en ook wel een beetje verbaasd dat de burgemeester tijd heeft gevonden – nota bene op de dag van de Europese verkiezingen – om het startschot te komen geven. “Grote mensen praten ook vaak over klimaatverandering”, zegt de burgemeester, “maar jullie zijn een voorbeeld voor ons. Jullie blijven niet praten maar gaan aan de slag. En ik dacht: daar wil ik heel graag bij zijn.”

Foto: Linda Stelma

De burgemeester geeft zijn pas in de grond gezette plantje water onder het toeziend oog van de kinderen.

Meer foto's

De burgmeester geeft zijn pas in de grond gezette plantje water onder het toeziend oog van de kinderen. - Linda Stelma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.