Project maatschappelijke diensttijd voor drie jaar verlengd

0273367_MDT_les_Delano_Fidan_op_Titus_Brandsma_College_Velp.jpg
Delano Fidan geeft een MDT-les op het Titus Brandsma in Velp

GEM. RHEDEN – Spectrum en Incluzio Rheden hebben hun samenwerking op het gebied van maatschappelijke diensttijd (MDT) in de gemeente Rheden met drie jaar verlengd. Dit betekent voortgang van gesubsidieerde inzet van jongeren in een lokaal sociaal project.

In de komende drie jaar worden in de gemeenten Rheden en Rozendaal minimaal 375 jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar opgeleid als Young Leader. In ongeveer twee maanden tijd ontdekken de jongeren meer over hun identiteit, benutten ze hun talenten in samenwerking met elkaar én doen zij iets voor de mensen in hun buurt. Door het organiseren van bijvoorbeeld een verbindend event in de wijk of het helpen van senioren in de buurt leren zij ontdekken waar hun passie en kracht ligt, maar ook wat zij daarmee betekenen voor een ander. De jongeren kiezen zelf welk project het beste bij hen past en hoe ze dit willen uitvoeren. Na afronding krijgen ze een erkend Young Leaders-certificaat.

Meer scholen

De zogenoemde Young Leaders-trainingen die jongeren binnen MDT volgen, worden voor het tweede achtereenvolgende jaar als onderdeel opgenomen in lessen op het voortgezet onderwijs. Net als vorig jaar krijgen tweedejaars mbo-studenten van het Titus Brandsma College een tienweeks MDT-lesprogramma. ROC A12 en Het Rhedens De Tender sluiten dit jaar ook aan. Op het ROC A12 en het Titus Brandsma College zijn de studenten op 1 februari gestart met hun Young Leaderstraining. In het najaar volgen de leerlingen van Het Rhedens De Tender.
Alle lessen worden verzorgd door Delano Fidan en Colette Beumer, dorpscoaches jeugd bij Incluzio Rheden, in samenwerking met Spectrum. Daarnaast zijn zij ook regelmatig op de scholen, waaronder in reguliere pauzetijden. Zo willen zij de ruimte voor toenadering vergroten en waar mogelijk vroegsignalering stimuleren.
Naast scholen kunnen ook verenigingen aanhaken bij het MDT-programma en kunnen jongeren zich individueel aanmelden voor een groepstraining. MDT wordt namelijk ook vaak buiten schooltijd of in een tussenjaar gedaan.

MDT

Bij MDT leren jongeren leren veel over zichzelf, waar ze goed in zijn en bovendien wat ze leuk vinden. Zij volgen de MDT Young Leaders-training groepsgewijs en gaan aan de slag met thema’s als ‘mijn leerpad’ en ‘groepsdruk’ en gaan in gesprek met een ervaringsdeskundige. Het Jongerennetwerk ondersteunt hierbij. Zij bedenken een project, werken samen een plan uit en gaan vervolgens over tot uitvoering. Hierbij krijgen zij een budget om projectmaterialen te financieren. Zo ontdekken jongeren over zichzelf, krijgen ze eigenaarschap en leren ze sociale verantwoordelijkheid te nemen.
Voor vragen over MDT of de mogelijkheden voor verenigingen en scholen om hierbij aan te sluiten, kan contact worden opgenomen met Marieke van den Berg, ontwikkelaar bij Incluzio Rheden, via mvandenberg@incluzio.nl of 026 -3036303.

spectrumelan.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.