De voor- en nadelen van vastgoedinvesteringen

0274403_Investeren_in_vastgoed.jpg

(Dit is een gesponsord bericht) Een onroerend goed kopen en het vervolgens omzetten in een inkomstengenererende investering is een populaire praktijk in Nederland. Velen zien het als een gemakkelijke manier om extra inkomsten te genereren, omdat je alleen maar de ‘buy and hold’-strategie hoeft uit te voeren. Dat is echter niet noodzakelijk het geval. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een woning, al biedt investeren in vastgoed uiteraard ook diverse voordelen.

Voordelen van vastgoedinvesteringen
Eigen baas: Je kunt met het onroerend goed doen wat je wilt. Dessins, planten, stijlen, kleuren – het kan allemaal naar eigen wens worden geconfigureerd. Je kiest ook aan wie je je woning verhuurt of verkoopt.
Kapitaalgroei: Het kopen van onroerend goed op een ontwikkelingslocatie is een beslissing waar je rijk van kunt worden. Gebieden met veel zakelijk verkeer zullen zeker meer winst opleveren dan onroerend goed in een landelijk gebied.
Verminderde volatiliteit: Mensen zien aandelen als beleggingen met een hoog risico en als je niet oppast, kun je failliet gaan. Dit is een reden waarom mensen in plaats daarvan in vastgoed beleggen, omdat deze minder volatiel zijn in vergelijking met aandelen en soortgelijke opties.
Materiële vaste activa: Als je iets hebt dat je kunt zien en aanraken, krijg je het geruststellende gevoel dat je iets solide en stabiels hebt gekocht. Bovendien is er een beperkt aanbod van grond terwijl de vraag ernaar blijft toenemen, dus het is raadzaam om er een stuk grond van te pakken.
Extra inkomen: Het verhuren van je woning is een van de beste manieren om geld te verdienen met je investering. Als je de belasting en de onderhoudskosten ervan aftrekt, krijg je nog steeds een behoorlijk inkomen zonder veel te doen.

Nadelen van vastgoedinvesteringen
Hoge kosten: Voor 100 euro kun je geen huis kopen. Met andere woorden, je hebt om te investeren in vastgoed een enorm kapitaal nodig. Dit is anders bij bijvoorbeeld aandelen en investeren in vastgoed hypotheken, waarbij je ook met een kleinere investering al van start kunt gaan.
Liquiditeit: Vastgoed is niet zo liquide als aandelen of andere beleggingen waarbij je je geld op elk gewenst moment kunt opnemen. Als er zich een noodsituatie voordoet en je contant geld nodig hebt, kun je je eigendom mogelijk niet onmiddellijk in contanten omzetten.
Rentetarieven: Gehypothekeerde eigendommen kunnen in de problemen komen als de rente begint te stijgen. De maandelijkse aflossingen voor de lening kunnen hoger worden dan wat je verdient met het huren van de woning.
Onderhoud: Het is ook niet iets eenmaligs waarbij je alleen bij aankoop geld hoeft uit te geven. Er zijn cumulatieve kosten en maandelijkse kosten waar je je zorgen over moet maken. Bovendien is het onderhoud van het pand – loodgieterswerk, verf, dak, elektriciteit en telefonie –niet goedkoop.
Problematische huurders: Zelfs als je huurders screent die een aanvraag indienen om je woning te huren, kun je niet echt inschatten hoe ze zich zullen gedragen als ze eenmaal zijn geaccepteerd. Hoewel het zelden voorkomt dat onbeleefde huurders schade toebrengen aan je woning, kun je je het beste op het ergste voorbereiden door extra geld te hebben voor je onderhoudskosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.