Zwemmen in warm water betekent alles voor sporters van de ISVA

0266345_Doelgroepenbad_-_Biljoenbad.jpeg
Het doelgroepenbad van het Biljoenbad in Velp

VELP – De temperatuur van het zwembadwater is voor veel mensen erg belangrijk. Verwarmd zwemwater is essentieel voor een grote groep mensen. Het Biljoenbad in Velp heeft dan ook een speciaal doelgroepenbad, waar het water op 32 graden wordt gehouden. Dit is een verademing voor de leden van de Invaliden Sportvereniging Arnhem en omstreken (ISVA) die op dinsdag en donderdagavond een uur zwemmen in het bad.

De leden van de ISVA hebben allemaal een lichamelijke of verstandelijke beperking. De ernst van de beperking doet er niet toe. ISVA is er voor iedereen die wil sporten, maar niet terecht kan bij een ‘gewone’ sportvereniging. Daarbij is iedereen wie hij is, wordt niemand raar aangekeken bij een beperking en accepteren de leden elkaar. Nieuwe sporters worden geïnformeerd over de groep en hoe ze met sommige leden moeten omgaan. Daardoor ontstaan er sociale sportgroepen, die zich allemaal thuisvoelen bij deze vereniging.

Noodzaak

Ook Dominique voelt zich thuis bij de ISVA. Sinds december 2022 zwemt ze op de dinsdag- en donderdagavond in het Biljoenbad, tijdens het uur van de ISVA. “Ik heb artrose, dus bewegen is voor mij een noodzaak”, vertelt ze. “Ik wandel en fiets dagelijks, maar het zwemmen is zo prettig omdat ik dan even geen pijn heb.” Het warme water is daarbij heel belangrijk. “Ik zwom eerst in een ander zwembad, maar om energie te besparen werd het water daar kouder. Ik voelde dit direct in mijn lichaam. Het zwemmen werd opeens pijnlijker en het was geen ontspanning.” Ze nam contact op met de ISVA, waar ze goed werd opgevangen en begeleid in het zoeken naar de mogelijkheden. Dominique vervolgt: “Door het zwemmen kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik ben dan ook dankbaar dat ik dit twee keer in de week kan doen.”
Niet alleen het zwemmen in warm water is een reden om te zwemmen bij de ISVA. Omdat er gebruik wordt gemaakt van het doelgroepenbad, kunnen de leden makkelijk in het water komen. Tevens wordt de bodem op de juiste hoogte gezet, zodat iedereen kan meedoen. Ook zorgt de ISVA ervoor dat er altijd twee of drie vrijwilligers aanwezig zijn die toezicht houden. “Maar uiteindelijk is wel iedereen verantwoordelijk voor zichzelf”, aldus Dominique.
Een ander belangrijk punt is de prijs, de ISVA probeert de contributie laag te houden, zodat het voor iedereen betaalbaar is. “Warm water, makkelijk in het bad komen, voldoende toezichthouders die zich inzetten voor jou, niemand die elkaar raar aankijkt door een beperking en een betaalbare contributie. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”, besluit Dominique.

ISVA

De Invaliden Sportvereniging Arnhem en omstreken zwemt iedere dinsdag- en donderdagavond in het Biljoenbad in Velp. Op maandag is er een zwemgroep in De Grote Koppel in Arnhem en op woensdag bij Klimmendaal. ISVA biedt naast zwemmen onder andere ook duiken, boccia en tafeltennis. Meer informatie is verkrijgbaar bij de secretaris via isva.secretaris@gmail.com of 06-51030376.

unieksporten.nl
isva.nl

Het doelgroepenbad van het Biljoenbad in Velp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.