Tegenstrijdige belangen bij ontwikkeling buurtje Wemmersweerd

0267762_Petitie_Wemmersweerd.JPG
Tegenstanders van buurtje Wemmersweerd overhandigen de petitie aan wethouder Birgit van Veldhuizen - Hanny ten Dolle

DOESBURG – Woningen of natuur. Een dilemma waar op veel plekken in Nederland mee wordt geworsteld. Zo ook in Doesburg. Waar aan de ene kant woningzoekenden hoopvol uitkijken naar de bouw van het nieuwe woonwijkje Wemmersweerd, maken anderen zich zorgen over het behoud van het boerenlandschap.

De actiegroep Behoud Boerenlandschap Beinum doet er alles aan om te voorkomen dat Wemmersweerd wordt gebouwd. Woensdag 15 november bood de groep een petitie aan, waarin het college van Doesburg wordt gevraagd de steun aan de projectontwikkelaar te stoppen. “We vragen u het landschap niet op te offeren voor het belang van de projectontwikkelaar”, zei een spreker.
Volgens de actiegroep klopt de door de gemeente voorgestelde woningbehoefte niet. “In de bestaande plannen bouwt u 83 woningen meer dan de plaatselijke behoefte”, werd er gezegd. Ook het landelijk verzoek tot bouw van woningen, dat aan alle gemeenten is uitgegaan, is volgens de actiegroep geen steekhoudend argument. “Waar is dat verzoek dan? Ik heb daar tot nu toe geen documentatie over gezien.” De petitie die werd aangeboden, was op dat moment ruim vierhonderd keer ondertekend, waarvan voor driekwart door Doesburgers, zegt de actiegroep.

Wethouder Birgit van Veldhuizen van de gemeente Doesburg heeft de petitie in ontvangst genomen. Zij reageert desgevraagd op de stelling van de actiegroep dat er in Doesburg geen behoefte is aan woningen. “Ik weet niet hoe de actiegroep aan dat idee komt. Er is in heel Nederland een groot tekort aan woningen. Ook Doesburg kan hieraan bijdragen.”

Uiteindelijk is de gemeenteraad die het laatste woord heeft. Komend voorjaar wordt het stedenbouwkundig kader voor vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden, die daar al dan niet akkoord mee gaat. Ook zal het college de gemeenteraad dan vragen of de benodigde wijziging van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) bij het college kan komen te liggen. Gaat de raad hier niet mee akkoord, dan wordt ook dit proces verder door de raad afgehandeld. Er is een wijziging van het omgevingsplan nodig omdat het beoogde perceel nu nog landbouwgrond is, waar niet op mag worden gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.