Stief Kwartiertje: Gedenkwaardig

Dagen en nachten gaan vaak voorbij zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Het zou heel bijzonder zijn wanneer we elke dag en nacht als bijzonder zouden ervaren en dat is natuurlijk niet zo. Maar tegenwoordig kennen we ‘de dag van…..’ en dan volgt een kwestie die aandacht verdient. Zo ook de afgelopen dagen, maar eerst was er een nacht. We hebben net de Nacht van de Nacht achter de rug, afgelopen zaterdag. Ik neem aan dat het de nacht van zaterdag op zondag was; ik heb niet onderzocht of het die nacht donkerder was dan die van vrijdag op zaterdag. In de Nacht van de Nacht worden we gevraagd de duisternis te omarmen, de nacht donkerder en duurzamer te maken, de verbondenheid met de natuur te voelen en tijd te nemen voor reflectie en rust. Er is immers veel te veel overbodige verlichting. Op de Veluwezoom kan het op diverse plekken ’s nachts gelukkig nog donker zijn.

Die nacht is gevolgd door de Dag van de Stilte. Afgelopen zondag werden we uitgedaagd een tijdlang stil te staan bij stilte, iets dat in ons dagelijks leven al even bijzonder blijkt te zijn als duisternis in de nacht. Het thema van dit jaar is stilte in de natuur, omdat natuurbeleving een probaat middel is om tot onszelf te komen en dat zou ons moeten lukken aangezien we behoorlijk goed bedeeld zijn met natuur in onze regio. Zowel de Nacht van de Nacht als de Dag van de Stilte hebben tot doel om ons bewuster te maken van de wereld waarin we leven; een wereld dag en nacht vol hectiek en licht. Zondag was er een stille tocht in Amsterdam voor de vrede in Israël en Gaza.

Heel veel dagen in zeven maanden heeft Ellen Willems, journalist uit de Achterhoek, met haar hond de provincie Gelderland doorkruist met als doel om uit te zoeken in hoeverre verandering van het klimaat een rol speelt in het leven van mensen. Ze kwam in die maanden tot de conclusie dat het weliswaar slecht gaat met de mensheid, maar dat heel veel mensen dat niet onverschillig laat en die werken hard aan een nieuw perspectief. Veel mensen nemen initiatief om natuurlijker te leven, ons bewust te laten zijn dat we onderdeel zijn van de natuur en dat stilte en donkerte essentiële onderdelen daarvan zijn.

Direct na de Nacht van de Nacht en de Dag van de Stilte volgde Halloween. Dat fenomeen wordt op 31 oktober gehouden c.q. gevierd. Halloween betekent oorspronkelijk de avond voor Allerheiligen, mensen herdenken op die dag de doden. Over het ontstaan van Halloween gaan verschillende verhalen, maar het is waarschijnlijk dat de Kelten op die dag hun oudejaarsavond hielden. Daarnaast geloofden ze dat ook dan de geesten van de overledenen als dolende zielen hun vroegere woonplekken bezochten. Voor christenen was dit het werk van de duivel en mensen gingen naar het kerkhof om daar kaarsen te branden om de kwade geesten te verjagen. De tradities zijn in de laatste decennia echter getransformeerd tot onschuldig vermaak, want de brandende kaarsen zijn pompoenen met lichtjes geworden en dat heeft ertoe bijgedragen dat Halloween steeds populairder is geworden. In de hele regio is Halloween gevierd. Rheden werd zelfs een compleet griezeldorp en in Dieren was er een heuse Halloweenkermis. Ach, alle initiatieven om ons leven dichter bij de natuur en bij elkaar te brengen in licht en donker en in vrolijkheid en bescheidenheid zijn gedenkwaardig.

Desiderius Antidotum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.