Retrospectief: Pension Benvenuto in Ellecom

0266247_RETRO-Benvenuto_Ellecom.jpg

Het dorp Ellecom heeft een rijk verleden op het gebied van toerisme. Rond 1900 telde het dorp twee hotels en maar liefst zestien officiële pensions. En dan waren er nog tientallen particulieren die gemeubileerde kamers aanboden. Het leverde naast de toeristische branche veel emplooi aan andere bedrijven, zoals de toeleveranciers voor al die hotels en pensions. In een overzicht, concludeerde een kenner van de lokale geschiedenis, dat in die tijd de ene helft van de werkende bevolking werkte voor de andere helft. Het ging Ellecom goed in die jaren!
De kentering kwam met de Eerste Wereldoorlog. Veel pensions werden bevolkt door Belgische vluchtelingen en het daaropvolgende interbellum was ook niet bepaald een periode van voorspoed. Nederland was wel niet direct betrokken bij de Eerste Wereldoorlog, maar in de financiële malaise na 1919 deelde ook ons land. Na het einde van de volgende wereldbrand, de Tweede Wereldoorlog, ging het vervolgens snel bergafwaarts met het toerisme in Ellecom. Mensen werden mobieler, kregen meer vakantiedagen en trokken massaal de grenzen over.
Op deze foto zien we Pension Benvenuto (het betekent Wees Welkom), één van de grotere pensions van Ellecom. Op de hoek Zutphensestraatweg / Kastanjelaan ligt het er in 1946, als deze foto gemaakt wordt, nog fraai bij. Het pand was in 1898 gebouwd voor Geurt Hupkes met een drieledige functie: kruidenier, pension en woonhuis.
In 1916 kwam het in handen van de familie Bosman, die tot 1963 eigenaar en uitbaters bleven. Tijdens de oorlogsjaren werd het pand deels gevorderd en bewoond door Duitse artsen die op de SS Schule Avegoor werkzaam waren. De familie Bosman verborg intussen op de zolder de Joodse familie Levie uit Dieren.
Zoals gezegd nam het toerisme in Ellecom na de oorlog af en de nieuwe eigenaar maakte van het pension een bejaardenhuis. Dat bleef het tot 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd. Om hun Nederlandse nationaliteit niet te verliezen, trokken velen van hen naar ons land en kwamen in de opvang terecht. In Ellecom werd Benvenuto in vier jaar tijd volledig uitgewoond door de migranten en in 1979 werd tenslotte besloten tot sloop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.