Retrospectief: Hotel Beekhuizen

0267282_Retrospectief_Hotel_Beekhuizen.jpg
Hotel Beekhuizen rond 1920

Het fraaie bosgebied bij Velp rond de Beekhuizense Beek werd in 1682 aangekocht door de familie Van Spaen, eigenaren van kasteel en landgoed Biljoen in Velp. In 1844 liet Alexander Jacob van Spaen aan de oostkant van die beek een groot logement bouwen. Voordien had aan de andere zijde van de beek al een zogenaamde salon gestaan, waar menig groots feest werd gehouden en dat een rustpunt vormde voor wandelaars. Van die salon is zelfs een tekening uit 1841 bewaard gebleven.
Het nieuwe logement werd gebouwd in de, tijdens die periode zeer populaire, Zwitserse chaletstijl. De heuvels van de Veluwezoom vormen ook wel een beetje een passend decor voor die bouwstijl. Het park bij het logement werd eveneens in een idyllische stijl ingericht met onder meer een vijver. Het geheel werd in de volksmond Klein Zwitserland genoemd. De aanleg van dat landschapspark begon rond 1777. Eigenaar en opdrachtgever Van Spaen deed de ideeën daarvoor op tijdens reizen door Alpenlanden als Zwitserland, Frankrijk en Italië. Meanderende beekjes, watervallen en vergezichten bepaalden. Voor de wateraanvoer werden verschillende sprengenkoppen gegraven. Bovendien stelde Van Spaen het park vanaf 1790 open voor het publiek.
Terug naar het landhuis/hotel op deze foto. Op 15 augustus 1892 verwoestte een brand het logement, dat inmiddels Hotel Beekhuizen was gaan heten. Het werd daarna weer in de oude chaletstijl herbouwd en zag er in grote lijnen weer hetzelfde uit als voor de brand. De foto hierboven is in die tijd, rond 1920, gemaakt.
In 1930 werd de gemeente Rheden eigenaar van het hotel en de omgeving. Het grootste deel van Beekhuizen en Herikhuizen ging vervolgens over naar Natuurmonumenten. De oorlog verstoorde de exploitatie van het hotel, want het werd in beslag genomen door de Duitsers. Na de oorlog diende het voor huisvesting van NSB’ers.
In 1950 kon het hotel weer voor gasten worden opengesteld en dat bleef tot 1976 zo. Toen sloot het hotel en de antieke inboedel werd geveild. Er waren plannen het hotel te heropenen, maar op 10 november 1980 werd het hotel door een dakbrand zwaar beschadigd. Twee jaar later brandde de rest af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.