Lezing over plundertochten bij De Marke

EERBEEK – Oudheidkundige Vereniging De Marke houdt op dinsdag 21 november een lezing getiteld ‘De plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum’. Spreker is historicus Sander Wassing.

Maarten van Rossum was een Gelderse legeraanvoerder, die buiten zijn vaderland Gelre zeer gevreesd werd voor zijn nietsontziende manier van oorlog voeren. De oorlogspraktijken van Van Rossem zijn goed te vergelijken met die van zijn Italiaanse collega’s, de ‘condottieri’, en kenmerkten zich door guerilla-achtige tactieken, waarbij de burgerbevolking nog minder werd ontzien dan in zijn tijd al gewoon was.
Gedurende 30 jaar diende hij de belangen van de Gelderse hertogen Karel van Gelre en diens opvolger Willem V van Kleef in hun strijd om onafhankelijkheid van het hertogdom veilig te stellen tegen de Habsburgse Nederlanden van keizer Karel V. Van Rossum bracht een lange lijst van wapenfeiten op zijn naam, waaronder de verovering van Arnhem en Rhenen, plundertochten in Holland, de verovering van Utrecht op de bisschop van Utrecht in 1527, zijn opzienbarende aanval op Den Haag in 1528 en zijn veldtocht tegen Brabant.
De lezing van De Marke begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Pater Dekkerhuis in Eerbeek. Voorafgaand aan de lezing is er een ledenvergadering met twee agendapunten: mededelingen van het bestuur en de bestuursverkiezing. Kandidaat voor het bestuur is Jan Gerrit Dommerhold uit Brummen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.