Ik vind: Eerste stap naar IJsselstad

0266902_toetsenbord_0826_2.jpg

Per 1 januari 2024 neemt burgemeester Marianne Besselink afscheid van de gemeente Bronkhorst. Een goed moment om opnieuw stil te staan bij de toekomst van Doesburg.
Bestuurlijk Nederland gaat meer en meer over tot schaalvergroting. In 1900 telde Nederland 1900 gemeenten, in 2022 nog maar 344. Het is de vraag of Doesburg deze ontwikkeling kan tegenhouden. In 2027 loopt de ambtstermijn van onze geliefde burgemeester Loes van der Meijs af. Ook de ambtstermijn van de burgemeester van Zutphen zal één dezer jaren aflopen.
Begin dit jaar werd een fusie tussen Doesburg, Bronkhorst en Zutphen geopperd met de naam IJsselstad. Een prachtige gemeente met drie historische kernen, waar ook nieuwe economische bedrijvigheid ontwikkeld kan worden.
Het gemeentebestuur van Doesburg kan nu een brief naar de Commissaris van de Koning sturen met de suggestie een bekwame en ervaren bestuurder als burgemeester van Bronkhorst voor te dragen, die uiteraard de belangen van Bronkhorst gaat behartigen, maar daarnaast een blauwdruk ontwikkelt voor de fusiegemeente IJsselstad.
Doesburg werkt nu al op deelterreinen met diverse gemeenten samen. Door dit te concentreren in één gemeente kan veel coördinatie en extern overleg worden vermeden. Bovendien biedt het kansen om de huisvesting van het stadsbestuur adequaat op te lossen. Wat zou het mooi zijn binnen enkele jaren de geboorte van IJsselstad aan te kondigen en ‘leve IJsselstad’ uit te roepen.

Everard Peelen
Doesburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.