Raadsleden gemeente Rheden op tour met de boer

0265823_ontouw.jpg
Raadsleden gingen op tour met de boer

GEM.RHEDEN – Zaterdag 14 oktober heeft een aantal geïnteresseerde raadsleden van de gemeente Rheden zich op sleeptouw laten nemen door een aantal boeren uit de gemeente Rheden. Ze gingen deze dag samen in gesprek over de visie op het agrarische bedrijf en landschap.

De start vond plaats op Melkveebedrijf De Elzenhof in Velp, waar Wilco Nieuwenhuis iets vertelde over zijn bedrijf en het project Rivierklimaatpark voor het inrichten van een natuurinclusieve manier van boeren in dit landschap. De samenwerking tussen de betrokken partijen was positief, maar Wilco wijst ook op de toenemende kosten voor de boer. Ook met een investering in natuurinclusieve landbouw moet het gezinsinkomen wel op peil blijven.
Vervolgens vertrok de groep naar de Havikerwaard, waar Rik van der Weele toelichtte dat hij met zijn akkerbouwgrond ook tracht zoveel mogelijk ‘krachtvoer’ voor zijn koeien te verbouwen. Op deze manier hoeft hij dit niet vanuit elders in de wereld in te kopen. Dit is een gewenste ontwikkeling, maar extensieve kringlooplandbouw vraagt wel meer grond. Hoe kijken de gemeenteraadsleden aan tegen alle wensen die er voor grond liggen; energieopwekking middels zonnevelden, natuurontwikkeling en extensieve landbouw?

Vanuit de Havikerwaard werd de groep met een platte wagen achter de trekker opgepikt om door te rijden over het Schoonoordpad. Hier vertelde melkveehouder Alma Frederiks over het lopende gebiedsproces waarin de uiterwaarden van de IJssel onder het vergrootglas liggen bij de provincie. Er wordt een stikstofreductie van de boeren verwacht en meer natuurinclusieve landbouw. Uit eerdere inventarisatie blijkt dat de bedrijven in dit gebied, ten opzichte van het landelijk gemiddelde, juist heel goed scoren op extensieve en natuurinclusieve landbouw. Waar ligt de grens om ook voldoende kwaliteitsvoer en een economisch rendabel bedrijf te houden?
Te voet naar de Beimerwaard is er gesproken over de beperkingen op de grond in dit gebied, waardoor juist gewenste maatregelen zoals meer eiwitteelt van eigen land en kruidenrijk grasland heel erg moeilijk uitvoerbaar zijn.
Het eindpunt van de route lag in Spankeren bij de familie Van Middelkoop, waar vlakbij een stuk land is omgezet naar natuur. De vraag is of dit op de juiste manier is gebeurd en of er altijd een harde keus gemaakt moet worden tussen landbouw en natuur. Volgens deze groep boeren gaan beide zaken heel goed samen. Zij brengen ook nog extra onder de aandacht dat deze gemeente relatief veel jonge, maar vooral gedreven boeren kent met een toekomstgericht bedrijf.

1 REACTIE

  1. Goed dat agrarische ondernemers contacten blijven houden ook met lokale bestuurders.
    Zou misschien vaker kunnen gebeuren gezien alle ontwikkelingen m.b.t. stikstof, milieu, grondgebruik. Deze zaken zijn een gezamenlijke verantwoordelijk en niet alleen van de agrarische ondernemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.