Natuurwerkdag op de Hoge Linie

0266248_Natuurwerkdag_Hoge_Linie.jpg
Meewerken op de linies van Doesburg

DOESBURG – Op de Hoge Linie bij Doesburg kunnen vrijwilligers op zaterdag 4 november van 10.00 tot 15.00 uur aan de slag met het onderhoud van dit bijzondere natuurgebied. Dit is een actie in het kader van de Natuurwerkdag.

Normaal is dit natuurgebied bij Doesburg niet toegankelijk voor publiek. Maar op 4 november is iedereen welkom om samen met Staatsbosbeheer wilgen te gaan knotten. “Als u stevige werkschoenen of laarzen aantrekt zorgt Staatsbosbeheer voor gereedschap en handschoenen”, aldus de oproep. Verzamelpunt is het toegangshek aan het parkeerterrein Panovenweg bij het scoutinggebouw en de bijentuin. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden kan via natuurwerkdag.nl/klussen/snoeiwerk-hoge-linie-doesburg. Vroeg in de middag zal er voor de deelnemers een rondleiding door het gebied gehouden worden, waarbij de diverse onderdelen van de militaire vesting toegelicht worden.

Bever

Natuurgebied De Hoge Linie wordt beheerd door Staatsbosbeheer, daarbij ondersteund door een werkgroep met vrijwilligers. Het terrein kent een grote variatie in plantensoorten en biedt broedgelegenheid voor vele soorten vogels. Tevens is het een leefgebied voor ree, bever, boommarter en otter. De Hoge linie en Lage linie hebben ook een bijzondere historische waarde; deze militaire vestingwerken dateren uit de 18e eeuw en zijn ontworpen door de beroemde vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. De Linie is daarmee uniek als een van de weinige plaatsen in Nederland waar een dergelijke verdedigingslinie nog gaaf aanwezig is. Op een deel van het terrein is de beplanting ingericht zoals die was toen de vesting nog in gebruik was: meidoornhagen en knotwilgen. Het onderhoud hiervan is handwerk. Daarom wordt er door de vrijwilligers gesnoeid en gemaaid. In de winter worden ook de wilgen geknot.

Frisse buitenlucht

Tijdens de Natuurwerkdag gaat heel Nederland aan de slag met natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel. Er doen landelijk gemiddeld zo’n 15.000 mensen mee op meer dan vijfhonderd locaties. Organisatoren van de Natuurwerkdag, LandschappenNL en de provinciale Landschapsbeheerorganisaties, roepen iedereen op om zich aan te melden om mee te helpen: “Geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur.”

natuurwerkdag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.