Houd verlichting uit in Nacht van de Nacht

0266023_duurzaamheid_spaarlamp.jpg

VELP/DIEREN – Dit jaar is de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober. In de nacht van zaterdag op zondag blijft de verlichting van de Oude Jan in Velp en de Dierense Toren uit. De gemeente Rheden roept inwoners op dit voorbeeld te volgen en lichten in en om huis te boven.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse natuur- en milieufederaties en vindt al sinds 2005 jaarlijks plaats. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Nederland is namelijk één van de meest verlichte landen in Europa. Voor de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid is goede verlichting een noodzaak. Maar veel verlichting is helemaal niet nodig. We kunnen ons afvragen waarom reclamemasten de hele nacht branden en gebouwen de hele nacht verlicht zijn. En kan tuinverlichting ook niet wat minder vaak en minder lang branden?
Dorus Klomberg, wethouder klimaatadaptatie, is blij dat de beheerders van de Oude Jan en de Dierense Toren dit jaar weer meedoen. “Donkere nachten goed zijn voor mens en dier, om uit te rusten, voor de gezondheid en een sterke weerstand. En voor het milieu, want al dat licht kost veel energie. Zeker in deze tijd is energiebesparing belangrijker dan ooit, want wat we niet verbruiken hoeven we immers ook niet op te wekken. Ik roep al onze inwoners, bedrijven en instellingen daarom op mee te doen met de Nacht van de Nacht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.