Freddy Vree ontvangt Doesburgse erepenning

0265934_Erepenning_Freddy_Vree_edt.JPG
De erepenning van Doesburg voor Freddy Vree - Hanny ten Dolle

DOESBURG – Als dank voor alles wat hij voor de stad heeft gedaan, ontving Freddy Vree vrijdag 20 oktober de erepenning van Doesburg. Hij kreeg de penning, het bijbehorende draaginsigne en een oorkonde overhandigd door burgemeester Loes van der Meijs.

De leden van de dansgroep de Meulenvelders waren bij elkaar gekomen op het stadhuis van Doesburg. Burgemeester Loes van der Meijs begon met de toespraak over de Meulenvelders. Even later stopte ze om te aan te kondigen dat er nog een paar mensen binnen moesten komen. Dit bleken kinderen, kleinkinderen en verdere familie te zijn van Freddy Vree. Op dat moment begon Vree door te krijgen dat het geheel om hem draaide. Na de toespraak reikte burgemeester Loes van der Meijs de erepenning van Doesburg aan hem uit.

Meulenvelders

De Folkloristischedansgroep De Meulenvelders is dit jaar gestopt. Freddy Vree was 35 jaar lang voorzitter van deze vereniging, sinds 1988. Vanaf 2001 nam hij ook de taken als dansleider waar. Hij speelde een belangrijke rol bij alle activiteiten van deze vereniging bij de reguliere dansavonden, maar ook met hun optredens in binnen- en buitenland. Vree was op deze manier de drijvende kracht voor de instandhouding van de folklore, kleding en historie van de streek.
Van 1991 tot 2004 was hij lid van het districtsbestuur en vanaf 1995 lid van het hoofdbestuur van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN) een overkoepelende organisatie van 70 folkloristische verenigingen in Nederland.

Koninklijke onderscheiding

Niet alleen op het gebied van dans was Vree actief. Van 2002 tot 2022 was hij bestuurslid van Buurtvereniging Oranje, vanaf 2004 was hij tevens voorzitter. Daarnaast is Vree lid van de Midwintergroep Doesburg en van de Schutterij Oranje. Hij is daar benoemd tot ere-bestuurslid en was jarenlang voorzwaaier van de vendeliers.
Op 29 april 2008 heeft Freddy Vree een Koninklijke onderscheiding ontvangen en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door het toekennen van de erepenning van Doesburg spreekt de gemeente Doesburg zijn waardering uit aan Freddy Vree voor zijn jarenlange inzet voor Doesburg en zijn bewoners.

Erepenning

De erepenning van Doesburg werd voor het eerst uitgereikt in 1953, aan dr. J.H. van Heek voor zijn inzet voor de restauratie van De Waag. De huidige penning is in 2007 ontworpen door zilversmid en stadsgenoot Marcel Blok. Op de ene kant prijkt het wapen van de gemeente Doesburg, op de andere kant staan in reliëf de vestingwerken gegraveerd.

Foto: Hanny ten Dolle

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.