Foi, Foi: Olde kalkoene

0265157_Foi_Foi.jpg
.

‘Mo’j noe toch is heuren’, zei un bekende veurige wèke tegen mien. Wat ik toch vernommen heb van Derk. Foi, foi ie snap niet dat die keerl doar schik van kan hebben, maar ja alle mensen bint verschillend. De een holt doarvan en de ander van wat anders. Ut is maar goed dat alle mensen niet allèns (gelieke) bint, anders wörden ut ok un slome boel. Ze vertellen mien wat Derk hef belèèf. Derk is gek op olde kippen en kalkoenen. Ut kan um niet schèlen hoe old of ut is. Meestal kreeg hee die veur un paar cent in de vingers.
Hee was laatst ok weer bie Jaap. Hee wol graag wat in de pot hebben. Hee wist dat Jaap d’r nog van die olde knoesters had lopen. Jaap mos d’r niks meer van hebben. Ut was um allemaal veul te old en toa (taai). Hee had graag wat jongs tussen de tanden. Zo’n olde kippe of kalkoen vond hee maar niks. Un jonge malse kippe of un stuk van un jong varken of pinke, dat lusten hee graag. Zien vrouw wist dat wel en zorgen d’r veur dat hee wat lekkers op bord kreeg. Nee, doar had hee gien klagen oaver.
Bie Derk ging ut anders. Hee wol un olde kalkoene hebben. Hee wol d’r ok nog wel un paar euro’s veur geven, maar Jaap zei tegen um: “Nem maar mee want die beesten bint al zo old.”
Derk d’r mee op huus an. Sjonge, sjonge, wat hef hee un wark ehad met die olde kalkoene. Hee kon wel marken dat ut al un olden was want met ut plukken ging ut zeker niet vlot. Un paar dagen later zei hee tegen Jaap: “Ut was zeker un hele olden. Hee had tussen de veren un sticker op de rugge zitten van 1990. Noe vroag ik oe toch.”
Derk liet zich niet kennen en broaden eerst de strotte van de kalkoene met een stuk d’r bie an. Wat mos Derk doar un geduld mee hebben. Vijf uur stond de kalkoene voluut op ut gas te koaken dat ut bulderen en nog was ut niet gaar. Jaap zei dat Derk hoast un spieker d’r deurhen mos sloan op de toafel um ut stuk uut mekare te kunnen trekken. Toch hef Derk de kalkoene klein ekregen. Hee zei: “Die kalkoene zal en mot gaar wörden ok al motte hee un joar op de kachel of gas stoan. Goed wat zolt en wat kruuden d’r op dan is ut best te èten. Ik hol van flink wat in de knuust en an zo’n kalkoene zit heel wat an. Doar ku’j van delen. Nee, anderen meug d’r anders oaver denken as ikke, maar ik blieve bie un olde kippe of kalkoene.”
Pas hef hee nog weer un paar olde kippen bie Jaap ehaald. Die snappen ok niet wat ik d’r met mos. Jaap zei tegen um: “Die hanen heb zulke grote sporen doar ku’j un peerd wel mee anjagen. Hoe kan dat noe wat smaken.” Derk hef d’r zich niks van an etrokken en ging gewoon zien gang. Derk zeg: “Wat older en steviger zet beter an in de mage. Doar kan un mens op warken.” Wie is met Derk eens?

Goed goan.
Martien,
de Platschriever uut Loenen

A’j altied lieg geleuf ze oe niet a’j de woarheid sprèèk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.