Brummen vangt Oekraïners op in Verian-gebouw

0264654_Brummen_plaatsnaambord.JPG
.

BRUMMEN – In het oude Verian-gebouw, aan het Graaf van Limburg Stirumplein in Brummen, dat afgelopen zomer door de gemeente is gekocht, wordt woonruimte gemaakt voor 24 Oekraïense vluchtelingen. Dat meldt de gemeente Brummen.

Het is de bedoeling dat half november de eerste twaalf Oekraïners hun intrek kunnen nemen. In januari 2024 zijn ook de andere twaalf plekken klaar. Het gaat om de opvang van een periode van twee jaar, zo laat burgemeester Alex van Hedel weten. Daarna is het de bedoeling dat het pand wordt gesloopt voor nieuwbouw.
De overheid roept alle Nederlandse gemeentes op om Oekraïners op te vangen. Dit wordt geregeld in de zogenoemde Spreidingswet. Voor Brummen zou dit betekenen dat zij 126 mensen uit het door oorlog geteisterde land woonruimte moet bieden. Vooralsnog verzorgt de gemeente voor zestig mensen uit Oekraïne een plek om te wonen. Die opvanglocatie is aan de Veldkantweg in Eerbeek waar zo’n zestig personen in flexwoningen zijn gehuisvest. Nu komen daar dus 24 plekken in Brummen bij.
Daarnaast zijn er ook particulieren in de gemeente die hun huis vorig jaar hebben opengezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het idee was dat de oorlog misschien drie tot zes maanden zou duren. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder. “Deze particulieren hebben het hart op de goede plek. Maar als de opvang veel langer duurt dan gedacht, kan het belastend worden, zowel voor de ontheemden als voor de mensen die hen gastvrij ontvangen”, zegt Van Hedel. Hij werd benaderd door een aantal gezinnen die dat inderdaad zo ervaren. Het is dan ook de bedoeling dat in het Verian-gebouw allereerst plek wordt gemaakt voor Oekraïners die nu nog in Brummen bij particulieren wonen.
Het Verian-gebouw – waar eerst thuiszorgorganisatie Verian was gevestigd – geschikt maken voor bewoning door 24 personen gaat naar schatting 125.000 tot 150.000 euro kosten.
Omwonenden van het pand hebben eind vorige week een brief van de gemeente over de voorgenomen verbouwing en de opvang in de bus gekregen.
Brummen is nog aan het zoeken naar meer geschikte woonruimte voor Oekraïners én andere asielzoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.