Allerzielenconcerten door Het Nederlands Bach Consort

0266311_Nederlands_Bach_Consort.jpg
Nederlands Bach Consort

DOESBURG – Traditiegetrouw brengt Het Nederlands Bach Consort begin november een serie Allerzielenconcerten waarmee wordt stil gestaan bij het leven van hen die zo gemist worden. Op woensdag 1 november komt het gezelschap naar Podium Doesburg.

Op het programma staat dit jaar het motet ‘Komm Jesu, komm’ van J.S.Bach én diens cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’, ook bekend als de ‘Actus Tragicus’. In de cantate wordt de dood vergeleken met een slaap: het sterven is een vredig binnengaan in het paradijs. Het thema is dan ook ‘de dood is mijn slaap geworden’.
Behalve werk van Bach speel het Consort het ‘Mother of God’ en ‘Funeral Ikos’ van John Tavener, bekend vanwege zijn ‘Song for Athene’ bij de uitvaart van Lady Diana. Daarnaast klinkt ook ‘My heart’s in the Highlands’ van Arvo Pärt. Het is muziek waarbij de gedachten van de luisteraar als vanzelf afdwalen en stilte en leegte worden ervaren, die door de muziek van Bach met troost worden gevuld. Er is ook een wereldpremière: het madrigaal ‘Antlitz’, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van de Duitse schrijfster Ina Seidel, gecomponeerd door Victor Kioulaphides.
Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten. Het NBC is midden in de coronatijd opgericht door Heleen Koele en Sytse Buwalda. Zij brachten acht professionele zangers bij elkaar en verbinden in hun programmering de muziek van Bach met hedendaagse thema’s en uitingen uit andere kunstdisciplines.
Het concert in Doesburg begint om 20.00 uur. De toegang kost 25 euro. Tijdens het concert is er gelegenheid om kaarsen te branden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.