Stichting Doesburgs Carillon zorgt al 25 jaar voor muziek in Doesburgse binnenstad

0264071_Klok_Carillon_Doesburg.jpg
De nieuwe es-klok

DOESBURG – Dagelijks klinken de klanken van het carillon over de Doesburgse binnenstad. Het geluid is niet meer weg te denken. Om ervoor te zorgen dat het carillon behouden blijft en regelmatig wordt bespeeld, werd ruim 25 jaar geleden de Stichting Doesburgs Carillon opgericht. Een terugblik op wat deze stichting in de afgelopen jaren allemaal voor elkaar heeft gekregen.

Het was toenmalig stadsbeiaardier Roel Smit die graag het aantal carillonbespelingen wilde uitbreiden. Tot die tijd was er een wekelijkse bespeling tijdens de markt en af en toe op een bijzondere dag, zoals met Kerst. De gemeente Doesburg had niet genoeg financiële middelen om dit mogelijk te maken.
Toenmalig burgemeester Hermen Overweg was een liefhebber van het carillon. Samen met Roel Smit richtte hij een stichting op voor meer financiële ruimte. Op 15 januari 1997 was de Stichting Doesburgs Carillon officieel een feit. Penningmeester Rien Kok heeft zich van meet af aan ingespannen om donateurs te werven, en met succes. Door zijn inzet steeg het aantal donateurs van 35 naar 200.

Carillon Marathon

Al voordat de Stichting Doesburgs Carillon (SDC) werd opgericht, organiseerde burgemeester Overweg vanaf 1993 jarenlang de Carillon Marathon. Deze bestond uit een reis per boot over de IJssel, met als startpunt Doesburg, langs de Hanzesteden Zutphen, Deventer, Hattem en eindigend in Kampen. In elke Hanzestad gingen de bezoekers van boord om naar het plaatselijk carillon te luisteren. Per bus werd iedereen later op de dag weer naar Doesburg teruggebracht. Het project werd betaald met subsidies van de deelnemende gemeenten en de opbrengsten van de kaartverkoop.
In 2009 richtte bestuurslid Ankie Le Grand het Scholenproject op. De bedoeling was om kinderen uit de hogere groepen van de Doesburgse basisscholen te laten kennismaken met het carillon. Ze kregen uitleg bij de klokken en het klavier. Ook mochten ze meespelen met de beiaardier. Aansluitend bezochten ze dan museum De Roode Tooren. Het Scholenproject wordt nog steeds elk jaar georganiseerd en de meeste kinderen zijn enthousiast.

Basklok

In 2012 werd stadsbeiaardier Roel Smit opgevolgd door Frans Haagen. Haagen miste al snel een goede basklok in het carillon. Bij de restauratie na de Tweede Wereldoorlog werd het carillon uitgebreid van de oorspronkelijke 23 naar 47 klokken. De lage es-klok werd hierbij weggelaten. Het geld was op en in de carillonstukken van die tijd werd die lage es-toon amper gebruikt. Dat is in de moderne carillonstukken wel anders en dat beperkte Frans Haagen in de keuze van zijn muziekstukken.
Daarom begon de SDC een actie om het benodigde bedrag van 40.000 euro voor een nieuwe es-klok bij elkaar te krijgen. Met name penningmeester Berend Arentsen heeft zich tot het uiterste ingespannen om dat voor elkaar te krijgen, vooral via fondsenwerving. Heel veel inwoners uit Doesburg hebben hieraan bijgedragen. Diverse winkeliers verkochten speciale artikelen, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de es-klok. Er waren chocoladeklokken bij Alberdeco, broodjes carillon bij Delikasa en carillonburgers bij de Worstepinne.
In 2015 kreeg de SDC een cheque van 4.000 euro van een Rotary-afdeling uit Duitsland. Bij overhandiging meldde de Duitse Rotary: “We hopen dat we het hiermee een beetje goed maken dat de Duitsers op 15 april 1945 de klokkentoren hebben vernield.”
Begin 2015 werd bij de firma Eijsbouts te Asten dan de es-klok gegoten. Een grote Doesburgs delegatie was daarbij aanwezig. Op 5 mei 2015 werd de es-klok feestelijk onthuld door de toenmalige Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Die dag was het ook precies vijftig jaar geleden dat het nieuwe carillon na de oorlog werd ingeluid.

Torenzolder

Omdat de SDC graag de bekendheid van het carillon wil onderstrepen, werd de inrichting van de torenzolder verfraaid. Bestuurslid en torengids Rob van Pernis en penningmeester Berend Arentsen hebben zich hier sterk voor gemaakt. Zo kwam er ruimte om een breed publiek te ontvangen. Er is een film te zien over het carillon, een niet in gebruik zijnde originele speeltafel en veel fotomateriaal. Bezoekers zitten er comfortabel op de voormalige stoelen uit de raadszaal van het stadhuis. Bestuurslid Han Jansen realiseerde diverse informatieborden. Bij de firma Eijsbouts uit Asten werden twee bronzen klokjes besteld en de firma schonk een originele speeltafel van een carillon om een goed beeld te geven van de werking van het instrument. Dit alles was mogelijk door een legaat en medewerking van de Gestichten en de gemeente Doesburg. Op 24 mei 2019 werd de vernieuwde torenzolder geopend door burgemeester Loes van der Meijs.

Studenten

Omdat stadsbeiaardier Frans Haagen jarenlang ook als docent op de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort werkte, vinden er jaarlijks in de zomer studentenbespelingen plaats. Beiaardstudenten van verschillende studiejaren kunnen zo kennismaken met het Doesburgs carillon. Eén van de jaarlijks terugkerende activiteiten is het midzomerconcert, bij voorkeur op 21 juni of een andere zomeravond. Het carillonspel wordt dan gecombineerd met het voordragen van gedichten of met de klanken van een ander muziekinstrument. De laatste jaren werd het midzomerconcert te beluisteren in de binnentuin van Margriet Verkade aan de Gasthuisstraat.

Donateurs

De gemeente Doesburg financiert de wekelijkse marktbespeling op woensdag. Alle andere bespelingen, op Culturele Zondagen en andere bijzondere momenten in het jaar, worden mogelijk gemaakt door de donateurs van SDC. In de afgelopen 25 jaar heeft de SDC veel bereikt en het is gelukt om het carillon en vertrouwde plaats te geven in Doesburg en zal ook in de toekomst actief blijven om de carillonklanken over de Hanzestad te laten klinken.
Ter gelegenheid van dit 25-jarig jubileum wordt er begin november in de toren van de Martinikerk een model van de toren onthuld, gemaakt door kunstenaar André Bikker. Zo worden mensen die toren en kerk bezoeken extra geattendeerd op het carillon.

Meer foto's

Frans Haagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.