Ik vind: Van Haagje naar Betonnen muur?

0264301_bouwen__bouwtekening.jpg
.

Op 27 september beslissen Gedeputeerde Staten over ’t Haagje. Een nieuwe weg voor Folding Boxboard Eerbeek, dat wil groeien, gebaseerd op vergunningen uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. In een dorp dat snakt naar ruimte. Er komt meer ruimte voor een industrie die steunt op fossiele brandstoffen en niet voor bewoners die zuchten onder overlast, slechte inspraak en bureaucratische muren. Een weg door ’t Haagje is de laatste dwaling om de overlast te maskeren. Uitbreiden als vlucht naar voren. Een muur van 5 tot 7 meter hoog om de fabriek voegt niets toe. Het fijnstof, de CO2 en de verkeersterreur stopt niet bij een muur. Een groen geschilderde muur is het toppunt van greenwashing.
De eik van 125 jaar wordt omgezaagd om dertien huizen te ontzien en een weg om te leggen. Hierdoor krijgen zeven huizen meer overlast.
De groei van het vrachtverkeer door de uitbreiding blijft een crime. Dit probleem stopt niet met een nieuwe weg. De vrachtwagens moeten het dorp uit. Ook dat is door omliggende dorpen al aangekaart. Ook daar is overlast. Hoe dat goed aan te pakken? Je kunt niet overal muren bouwen.
Uiteindelijk moet de uitstoot naar nul! Papierfabriek FBE wordt groter en wil uitbreiden terwijl de machines nu 50 procent van de tijd stil staan. Hoe is dit te rijmen? Deze ‘groei’ is onnodig, ouderwets en onverantwoord.
OnsEerbeekBrummen wil een plan zien met deadlines en doelstellingen. Geen investeringen voor een fabriek die de helft van de tijd stilstaat. Geen verdere natuurvernieling.
Het plan van de weg is oud, uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. OnsEerbeekBrummen zou het rampzalig vinden als in deze doodsstrijd van de papierindustrie ook ‘t Haagje gaat sneuvelen. Er zijn in de huidige marktbewegingen, een fabriek die half draait, stoppen van fossiele subsidie, een Europa dat veel goedkoper kan produceren, een matige uitbreidingspositie, meer bedreigingen dan kansen.
Natuurlijk heeft de provincie met goede bedoelingen vanuit een achterhaalde visie veel geld in dit project gestopt, maar wij vragen u er nog eens goed over na te denken. Want nog meer geld uitgeven dat later waardeloos blijkt, is echt te pijnlijk voor woorden.
Eerbeek heeft nieuwe ondernemers nodig en een fijne leefomgeving. Geen dromen en oude plannen. OnsEerbeekBrummen wil echte oplossingen!

OnsEerbeekBrummen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.