Ik vind: Pulp Fiction in Eerbeek?

0262901_handtekening__pen__schrijven.jpg
.

Onseerbeekbrummen vindt het leuk dat in Eerbeek het pulpfestival wordt georganiseerd. Zo is er weer wat leuks te doen in Eerbeek. “We vieren samen de geschiedenis van de papierindustrie”, vertelde de organisator mij. “En ik heb liever niet dat jullie komen flyeren.” Oké, einde discussie.
Maar welke geschiedenis vertel je, als je de stank en de vervuiling weg laat? Als je ook de fouten van de gifbelt Doonweg (geschiedenis) en de overmatige wateronttrekking bagatelliseert. Als je ook nog eens de arbeidsomstandigheden van vroeger vergeet en de overlast van het vrachtverkeer wegwuift? Dan houd je alleen het wereldbeeld van onze Bruno over. De fictie dat het vertrouwen in managers hoog is en dat echt alles vanzelf goed komt. Je ontkent waarvandaan de papierindustrie gekomen is. En je ontkracht waar dezelfde papierindustrie nog naartoe moet. Dat is dus in 2030 de halve co2-uitstoot en in 2050 co2-vrij. Dat geldt ook in Eerbeek.
Dan is het zaak om op te schieten. Bijvoorbeeld het karton te gaan hergebruiken, naast het recyclen. Het transport vergroenen, door aanvoerlijnen te verkorten. De grondstof nú al dicht in de buurt aan te gaan planten. Populieren kweken voor papier, net als vroeger. Stoppen met fantaseren over een warmtenet, dat gebruik maakt van afvalwarmte van bedrijven die door een pennenstreek kunnen verdwijnen en als ze blijven gaan vergroenen, zodat er niet veel afvalwarmte zal overblijven. Er zal echt veel meer moeten veranderen, dan het aanschaffen van een elektrische vrachtwagen.
Het pulpfestival doet ertoe als het het hele verhaal vertelt. Ieders verhaal, het verhaal van Eerbeek, het zuur en het zoet. Het pulpfestival, zonder de hele geschiedenis te vertellen, is een gemiste kans. Dan blijf je hangen in propaganda maken voor de papierindustrie en wat eigen gewin!
Als je de maatschappelijke discussie op je festival omarmt, doe je er veel meer toe. Een maatschappelijke verbonden basis. Dan kan je festival blijven bestaan en gaan over de geschiedenis van Ons Eerbeek, inclusief de pulp, ook als de papierindustrie al weg is. Wij van OnsEerbeekBrummen.nl hopen op een uitnodiging en een plekje op de website. Wij zijn voor het milieu, leuke festivals en maatschappelijke verbinding. En niet tegen schone industrie.
Als de industrie niet 100 procent schoon en circulair wordt, ondergraaft zij haar eigen bestaansrecht.
Dat vinden wij oprecht jammer.

Onseerbeekbrummen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.