0263058_Foi_Foi.jpg
.

Foi, Foi: Bonen
De vakanties bint achter de rugge. A’j zo noa de vakanties an de proat goat dan ku’j soms de mooiste verhalen heuren. Ik sprak iemand die mien wat leuks wist te vertellen oaver zien zwoager. Ut ging oaver de tuin en bonen. Mo’j is heuren wat zich doar hef af espeuld.
Un bewoner uut disse streek ging op vakantie noa ut buutenland. Lekker noa de zunne. Zien zwoager had een flinke tuin en vogels en umdat ze un flinke tied vot gingen, mos d’r oppas in huus wèzen. Um ut huus un flinke tied leug te loaten staan was niet verantwoord. Deurumme gingen Jan en Toos doar un paar wèken wonen. Jan deed de tuin en Toos was in huus druk bezig um de zaak in orde te hollen. In de moestuin gruuien ut prima. Van alles zat. Hee had al aardig wat gruunte weg egeven, want beien konden ze alles ok niet opèten.
Jan was ok joarig in de periode dat hee bie zien zwoager en schoonzuster mos passen. Hee wol dit niet zomaar veurbie loaten goan en deurumme besloat hee um ut verjoardagfeesien doar maar te hollen. Hee bellen de hele familie op en neudigen ze allemoal uut noa ut vakantieadres te kommen. Doar hadden ze allemoal wel oren noa.
Un paar dagen veur zien verjoardag liep Jan deur de gruuntetuin en dach bie zien eigen: “Foi wat heb ik hier toch un bult slabonen (sperziebonen). Wat mot ik doar noe toch allemoal mee. Ze gruuit en gruuit maar en ze wordt veul te groot en te dikke. As ik die effen goa plukken, dan kan ik de familie mooi un paar moaltjes meegeven. Dan krieg de bonen toch weer een goeie bestemming.” Hee vertellen dat an Toos en die vond dat un bar goed idee. Samen gingen ze an ut plukken. Wel un heel karwei, maar hee wol de familie doar ech mee verrassen. Hee hiel d’r wel un bitjen pien in de rugge an oaver.
De verjoardag worden un mooi feest. De familie had doar goed de ruumte en bie ut noa huus goan verrassen hee ze allemaal met un pungeltjen (zakjen) slabonen. Doar waren ze arg blie mee. Varse slabonen van ut land dat smaak altied arg lekker.
Jan dach un goeie beurte te maken hebben bie de familie, maar dat pakken heel anders uut, want wat bleek noe? De vrouwen gingen de volgende dag an ut wark met de bonen en vonden wel dat ze wat anders uutzagen. De basten waren niet zo mals, maar ze menen dat ut misschien un ander ras was. Misschien ut gevolg van de dreugte of wat anders.
De aap kwam al gauw uut de mouw toen tegen twaalf uur een van de zusters bellen. Ze zeien: “Wat heb iele met die bonen edaon. Ze wilt niet gaar worden en ut water is zo bruun. Ik denke niet dat ut slabonen bint maar gewoon bruune bonen. Kiek de struuken maar is goed noa.” Dat deed Jan en noe zag hee ut verschil ok wel hee had de bruune bonen van zien zwoager op epluk en wegegeven als slabonen. Zien goeie bedoelingen kwamen niet uut, maar hee zei: “Vergissen is en blif menselijk.”

Goed goan,
Martien,
de Platschriever uut Loenen

As tied geld is hoe arm bi’j dan a’j gien tied heb?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.