Historische bussen museum SVA op bedrijvenpark Veldhuizen

0262699_Historische_bussen.jpg
De oude TAD-bus uit 1963 is een pronkstuk van het museum - Martien Kobussen

LOENEN – Het dorp Loenen is sinds kort een museum rijker. Sinds juli zijn in Loods nummer 14 op het bedrijvenpark Veldhuizen de historische bussen te vinden van de Stichting Veteraan Autobussen. Prachtige bussen hebben een mooie plek gekregen in de ruime hal, waar vele vrijwilligers druk in de weer zijn om de oude voertuigen op te knappen en de meeste ook draaiende te houden.

De autobussen stonden voorheen geparkeerd in een loods aan de Vlijtseweg in Apeldoorn. Op deze locatie is echter woningbouw gepland. Wanneer dit zou gaan gebeuren is nog niet bekend, maar het bestuur wilde hierop niet wachten en ging op zoek naar een nieuwe locatie om de bussen te parkeren. Op het groene bedrijvenpark Veldhuizen in Loenen, het voormalige mobilisatiecomplex van defensie, bleek een grote loods vrij te komen. Het Rode Kruis had hier al enige jaren een goede plek gevonden, maar had meer ruimte nodig en ging vertrekken.

Verhuizing

De mannen van de SVA hoorden dit en gingen in Loenen kijken. Zij waren meteen enthousiast over de grote loods van ruim 1500 vierkante meter die eigenaar Max van Oorspronk hen ter beschikking stelde. De verhuizing van Apeldoorn naar Loenen was een grote klus. Niet alleen moesten de bussen verplaatst worden, maar ook de machines, onderdelen en gereedschappen. De meeste bussen waren nog wel rijvaardig, maar een aantal moest naar deze plek gesleept worden.
De stichting heeft ruim vijftien bussen in bezit van streekvervoerbedrijven en touringcarbedrijven uit heel Nederland. Helaas moest afscheid genomen worden van een paar bussen, omdat hiervoor geen plaats was. Een achttal bussen kan nog rijden en wordt verhuurd. Een pronkstuk is een Mercedes Benz touringcar uit 1963, die jaren dienst heeft gedaan voor de Twentsche Autobus Dienst (TAD).

Open huis

De Stichting kan rekenen op de medewerking van een flink aantal vrijwilligers die hier twee dagen in de week, dinsdag en woensdag, bezig zijn met repareren en opknappen van de historische bussen. De SVA kon van het Rode Kruis ook een kantine en kantoor overnemen. Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september kan ook een kijkje worden genomen bij de nieuwe plek van de SVA, de stichting houdt dan open huis.

Foto: Martien Kobussen

De oude TAD-bus uit 1963 een pronkstuk van het museum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.